Örömmel jelentjük be a Mandoki Soulmates, Magyar Képek című magyar nyelvűalbumának a megjelenését 2022 december 2-án, a Magneoton kiadó gondozásában.

Korábban, 2019 őszén jelent meg kimagasló sikerrel angol nyelven a Hungarian Pictures, mely Németországban illetve Magyarországon is hatalmas aranylemezes elismerést aratott,első helyezett lett a MAHASZ listáján, majd ezt követte 2021-ben a világszerte megjelent szélesebb változata UTOPIA FOR REALISTS címmel mint Visual Album. A Bartók Béla munkásságára  épülő „Magyar képek” inspirálta progresszív rock muzsikát a Mandoki Soulmates ikonikus prog rock-jazz rock együttesek zenekarvezetőiből álló világhírű művészek biztosítják. A rock album izgalmas örömzene, és kiforrott, határozott állásfoglalás  az emberi értékek mellett holosztikus élményt biztosítva a hallgatóknak.

Az albumon 19 különleges dal található mely igen  komoly témákat dolgoz fel, a szövegei aktuálisabbak mint valaha, társadalmi mondanivalója, az aktuális globális helyzeten gondolkodtat el, kiemelve az emberi értékeket. A dalok közül csak párat kiemelve: areményteli  Új szél a dinamikus Gyermektánc ami egy  szenvedélyes rapszódia, az érzelmileg felkavaró Ide tartozunk, a realista Ez már az élet, a reménységben erős hitű Fáklya”….

25 évvel ezelőtt jelent meg előszőr magyar nyelven  Mandoki Soulmates album legendás magyar énekesekkel: Zorán, Charlie, Demjén Ferenc, Somló Tamás, Cserháti Zsuzsa  és természetesen az angol-amerikai lélektársak részvételével.

A világhírű Mandoki Soulmates idén 30 éves jubileumot ünnepel, alapítója aNémetországban és tengeren túl is népszerű Leslie Mandoki. Budapesten született, jelenleg Németországban és Kaliforniában él.

>> READ MORE

1975-ben, a Simpson család későbbi Hollywood-i alkotójával Csupó Gáborral és BenckerSzücs László barátaival egy alagúton keresztül menekültek el  a kommunista diktatúra elől  amiután se lehetőséget se útlevelet nem kaptak. A külföldön megélt kezdeti kihívások és megmérettetések után, Leslie komoly nemzetközi karriert futott be, művészileg és atársadalmi életben is egyaránt. A Starnberg-i tó partján fekvő stúdióját  40 éve alapította, ahol  azóta is zenei legendákkal  dolgozik mint például  Phil Collins, Lionel Richie, Jennifer Rush,csak pár nevet említsünk a világsztárok listájából akik itt készítenek felvételeket Mándoki művészi vezetésével.  Leslie ebben a rangos stúdióban itt alkotta meg az Fc Bayernhimnuszait, és már több mint húsz éve az Audi-VW-Porsche zenéit, aktuálisan az elektromos mobilitás hangzási esztétikáját. Itt zenésítette meg a bibliát ami  24 CD  formájában jelent meg a leghíresebb német színészekkel, itt születtek Disney filmek és sok német és amerikai tv és játékfilmzenéje is, sőt annak idején Angela Merkel kampány zenéje is. 

Mindig és mindenhol a szabadelvű de állást foglaló hídépítő művészként ismerik. Töretlenülbüszke a magyarságára, szülőhazája iránti szeretete és tisztelete, a művészet és a közönséggel szemben iránti alázata, a szabadon alkotás vágya egész életében kíséri.

A Magyar Képek album, nemcsak a legkiválóbb zenészekkel és énekesekkel elkészített felvétel, hanem egy „ÜGY  egy „ÜZENET az egész társadalom számára ebben a vészterhes időkben. A magyar szövegeket Kovács Ákos, Horváth Attila és Leslie Mandoki írta,  Mandokieredeti angol szövegeit követve.

„ Az élet úgy hozta, hogy eddig csak angolul és néha németül írtam a dalszövegeimet a zenémhez, kivéve az Ahol születtem című dalt 25 éve, de most a szikra tüzet gyújtott bennem és ezúttal neki mertem rugaszkodni és magyar szövegeket írni, abból ami bennem eredetileg angolul született meg. Az itthoni művészek közül  CHARLIE barátom mellett ÁKOS ,CARAMEL, MEZŐ MISI, PÁPAI JOCI, SZAKCSI LAKATOS BÉLA mesterem, tanárom, barátom, aki sajnos már az égi Soulmatesbe muzsikál, TAKÁTS TAMÁS és nem utolsó sorban a csodálatos ZSÉDA, a Mandoki Soulmates  világhírű zenészei közül  akik összesen  több mint 35 Grammy díjjal rendelkeznek:  IAN ANDERSON, AL DI MEOLA, BOBBY KIMBALL, RICHARD BONA ,MIKE STERN,RANDY BRECKER,TILL BRÖNNER, JOHN HELLIWELL, BILL EVANS ,CORY HENRY, NICK VAN EEDETONY CAREY, JESSE SIEBENBERG, STEVE BAILEY , jómagam  és JULIA lányommalműködtünk közre”-mondta Leslie.

A lemezek december 2-tól megvásárolhatóak az ország összes, releváns cd-ket árusító boltjában és üzlethálózatán keresztül, illetve elérhető lesz az összes digitális platformon.

>> READ LESS

MANDOKI SOULMATES

BESZÉLGETÉS LESLIE MANDOKIVAL | AKI PESTI SRÁC MARADT

MANDOKI SOULMATES

Új dalával lázít Leslie Mandoki: „A bátorság az, ami messze visz” – videó

MANDOKI SOULMATES

Mély gödörben a világ – új dalán keresztül lázít Leslie Mandoki

MANDOKI SOULMATES

25 év után ismét magyar nyelvű lemezt készít Leslie Mandoki

30 ÉVES A MANDOKI SOULMATES

SZABADTÉRI KONCERT BUDAPESTEN

PRESS ECHOS / Anniversary

MANDOKI SOULMATES

Leslie Mandoki – 30 év a szinpadon 40 év a stúdióban

MANDOKI SOULMATES

Leslie Mandoki – 30 év a szinpadon 40 év a stúdióban

Leslie Mandoki…

egy sikeres életút…

MANDOKI SOULMATES

Leslie Mandoki – 30 év a szinpadon 40 év a stúdióban

MANDOKI SOULMATES

Leslie Mandoki és a Mandoki Soulmates

PRESS ECHOS / ALBUM

MANDOKI SOULMATES

A zene néha a mennyországba

repít, néha pokolian fáj

Zenei és vizuális forradalom Leslie Mandoki új lemezén

Leslie Mandoki és a legnagyobb világsztárok köszöntötték Európa legnézettebb tévéshow-ját – videó

Leslie Mandoki ’56-os dokumentumfilmje a Pesti TV-n

“Leslie Mandoki Csupó Gábornál járt Hollywoodban”

Óriási siker lett Leslie Mandokiék koncertfilmje

MANDOKI SOULMATES

életük legjobb koncertjét adták Budapesten

Világszerte ma lát napvilágot a MANDOKI SOULMATES legújabb vizuális albuma

Utopia for Realists

A Mandoki Soulmates új progresszív rock vizuális albuma

A közös menekülés azon a nevezetes vasúti alagúton keresztül, a disszidálás a kommunizmus elől, a szabadságba menekülés egy életre szóló kötelékeket teremtett két ember között. Leslie Mandoki és Csupó Gábor gyömölcsöző kapcsolata most egy új, álomszerű művészeti munkát és egy vadonatúj zenei és vizuális formátumot eredményezett.

>> READ MORE

Röviden így foglalható össze a Mandoki Soulmates “Utopia for Realists” című, szeptember 24-én világszerte napvilágot látó albumának története, amely a Sony InsideOut kiadó gondozásában jelenik meg. A lemezen Leslie Mandoki kulturálisan releváns, társadalomtudatos, a jazz-rock virtuozitásával fűszerezett progresszív rock stílusa szorosan összefonódik a világhírű animátor, Csupó Gábor látomásos koncepcióival. Csupó komponálta ugyanis a képi világot Leslie Mandoki “Magyar képek” című, Bartók Béla zenéje által inspirált művéhez.

1975-ben három magyar – Mandoki és Csupó, valamint Leslie zenész barátja, Bencker László – menekült el egy alagúton a szabadság és az új élet felé. Csupó Gábor megalapította a Klasky Csupo animációs stúdiót Hollywoodban, és olyan korszakalkotó sorozatokat készített, mint A Simpson család, a Rugrats és a Duckman. A menekülttáborban Leslie Mandoki vakmerően azt mondta a tisztviselőnek, azért jött Nyugatra, hogy együtt zenéljen Ian Andersonnal a Jethro Tullból és Al Di Meolával, a világhírű jazz-fúziós gitárossal. Mind Anderson, mind Di Meola 30 évvel ezelőtt a Mandoki Soulmates zenekar alapító tagjai lettek.

A Soulmatesben az évek során a progresszív rock és a jazz számos neves alakja is helyet kapott. Mandoki kifinomult és érett zenét alkotott, amely ötvözi a brit progresszív rock intellektuális és művészi esszenciáját a New York-i jazz-rock és fúziós színtér virtuóz zsenialitásával.

Mandoki és Csupó most együttműködve alkották meg az “Utopia for Realists” című rendkívüli kiadványt, amely a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából rendezett Mandoki Soulmates koncertjén alapul. Csupó zseniális ötlete az volt, hogy Bartók kedvenc magyar festményei alapján készült magas minőségű animációkat komponál össze a Kárpát-medencében forgatott filmjelenetekkel, a hellyel, ahol a hires zeneszerzőt a hagyományos népdalok inspirálták. Az eredmény csodálatos vizuális leképezése a színpadon és a stúdióban születő örömzenének.

Ez az új és egyedülálló “vizuális album” újra összehozta a hires magyar lelkitársakat, hogy egy izgalmas és örömteli holisztikus élményt nyújtson a szemnek, a fülnek és a léleknek.

>> READ LESS

Utopia for Realists

Mandoki Soulmates: New Progressive Rock Visual Album

Running together through a tunnel to escape Communism for freedom tends to make for life-long bonds. For Leslie Mandoki and Gábor Csupo these bonds have now come to fruition in ways that are the things of dreams.

>> READ MORE

This is the story of the new world-wide, multi-format release on the Sony InsideOut label of Mandoki Soulmates “Utopia for Realists,” in which Leslie Mandoki’s culturally relevant, socially aware prog-rock, flavored with the virtuosity of jazz-rock, is tightly integrated with visionary concepts from world-famous animator Gábor Csupo for Mandoki’s magnum opus “Hungarian Pictures,” inspired by the music of Béla Bartók.

In 1975, three Hungarians—Mandoki and Csupo, along with Leslie’s musician friend László Bencker—ran through that tunnel to freedom and new lives. Gábor Csupo founded the animation studio Klasky Csupo in Hollywood, producing era-defining shows such as The Simpsons, Rugrats and Duckman. At the refugee camp, Leslie Mandoki had the audacity to tell the resettlement officer that he come to the West to play music with Ian Anderson of Jethro Tull and Al Di Meola, world-renown jazz-fusion guitarist. Stunningly, both Anderson and Di Meola became founding members 30 years ago of the Mandoki Soulmates band.

With his Soulmates, including over the years many of the brightest lights of progressive rock and jazz, Mandoki has created a sophisticated and mature new music, combining the intellectual and artistic essence of British prog-rock with the virtuosic brilliance of the New York jazz-rock and fusion scene.

Mandoki and Csupo have now collaborated to create the extraordinary new release “Utopia for Realists” based on the Mandoki Soulmates concert marking the 30th anniversary of the fall of the Berlin Wall. Csupo’s brilliant idea was to merge high-end animations based on Bartók’s favorite Hungarian paintings with film scenes ofthe Carpathian lowlands, where the composer was inspired by traditional folk songs. The result is a wonderfulvisual reflection of the joyful music being created on stage and in the studio.

This new and unique “Visual Album” brings these Hungarian Soulmates together again to create a thrilling and joyful holistic experience for the eyes, ears, and soul.

>> READ LESS

Utopia for Realists

Mandoki Soulmates: Neues Visual Album, ein ganzheitliches Musikerlebnis für alle Sinne

Freunde, die zusammen durch einen dunklen Tunnel aus der Diktatur in den freien Westen fliehen, verbindet dieses dramatische Erlebnis ein Leben lang. Was aus so einer tiefen Verbindung entstehen kann, sehen wir an der neuen, weltweiten Multi-Format-Veröffentlichung von Mandoki Soulmates “Utopia for Realists” auf dem Sony-Label InsideOutMusic.

>> Mehr lesen

Leslie Mandoki verknüpft darin auf ganz neue Weise poetische und soziokulturell anspruchsvolle Songtexte und komplexe Kompositionen als Neudefinition von Prog Rock und der Virtuosität des Jazz Rock. Visuell unterstreicht Gábor Csupo mit seinem avantgardistischen Animationskonzept Mandokis Magnum Opus “Hungarian Pictures”, inspiriert von der Musik Béla Bartóks.

1975 gelang Leslie Mandoki, Gábor Csupo und Leslies Musikerfreund László Bencker im Karawanen-Tunnel die spektakuläre und dramatische Flucht durch den Eisernen Vorhang in die Freiheit und in ein neues Leben. Gábor Csupo gründete sein Zeichentrickstudio Klasky Csupo in Hollywood, das Serien-Welterfolge wie „Rugrats“, „Duckman“ und „The Simpsons“ produzierte.

Leslie Mandoki gab nach der gelungenen Flucht im Bayerischen Zentrallager für Asylbewerber auf die Frage nach seinen Zukunftsplänen zu Protokoll, mit Ian Anderson von Jethro Tull und dem weltberühmten Fusion Gitarristen Al di Meola aus New York, spielen zu wollen. Im Laufe der Jahre arbeitete Mandoki als Musikproduzent mit Weltstars wie Phil Collins oder Lionel Richie und gründete seine legendäre Band Mandoki Soulmates. Gemeinsam mit Ian Anderson, Al di Meola und weiteren Ikonen des Rock und Jazz schuf er eine anspruchsvolle neue Musik, die die intellektuelle musikalische Formsprache des britischen Prog-Rock mit der virtuosen Brillanz des New Yorker Fusion-JazzRock verband.

Mandokis musikalische Vision und Csupos exzellentes Animationskonzept finden auf dem Visual Album “Utopia for Realists“ insbesondere vor ihrer gemeinsamen persönlichen Historie eine kreative Wiedervereinigung.  Das Mandoki Soulmates-Konzert zum 30. Jahrestag des Falls der Berliner Mauer verschmilzt mit exzellent animierten Gemälden und künstlerisch anspruchsvollen Landschaftsaufnahmen aus der Karpatentiefebene, wo Bartók sich von der Diversität der Volksmusik inspirieren ließ, ergänzt durch besondere Einblicke und Aufnahmen während der Studio Sessions.

Dieses neuartige und bahnbrechende Visual Album bringt auch in Budapest geborenen Soulmates wieder zusammen, um dem Musikliebhaber ein aufregendes und ganzheitliches Erlebnis für Augen, Ohren und Seele zu schenken.

>> Weniger anzeigen

PRESS ECHOS / Release Concert

MANDOKI SOULMATES traten vor 30.000 Menschen auf

Mandoki Soulmates geben Gratiskonzert in Budapest

Leslie Mandoki is celebrating her return to the stage in Budapest

Concert in Budapest 

At the place of his escape: Leslie Mandoki celebrates return to the stage

Backstage Reports

Origo

TV2 Tények

Petőfi TV

MANDOKI SOULMATES – HUNGARIAN PICTURES MUSIC IS THE GREATEST UNIFIER!

ZENE AZ EMBERSÉG SZOLGÁLATÁBAN

Leslie Mandoki | Starnberger See Ian Anderson | Jethro Tull – Oxford Nick van Eede | Cutting Crew – London Till Brönner | Berlin Szakcsi | Budapest Jane Xie | Shanghai John Helliwell | Supertramp – Liverpool Steve Bailey | Boston Al Di Meola | New York Peter Maffay | Starnberger See Jesse Siebenberg | Supertramp – San Francisco Cory Henry | Los Angeles Deobrat Mishra | Delhi Mike Stern | New York Margarita | Moskau Randy Brecker | Long Island / New York Bill Evans | Nashville Sirreal | Beijing Richard Bona | Miami Moto Fukushima | Tokyo Tony Carey | Los Angeles / Starnberger See Julia Mandoki | Amsterdam

HÁTTÉRANYAG A SAJTÓ SZÁMÁRA

ZENE AZ EMBERSÉG SZOLGÁLATÁBAN
Hungarian Pictures online koncert

Áprilisban láthatja a magyar közönség a Hungarian Pictures/ Magyar Képek címet viselő online koncertet, amelynek keretén belül A Mandoki Soulmates művészei ezért ezen a koncerten a világ valamennyi tájáról bejelentkező és fellépő zenésszel együtt emelik fel a hangjukat az összetartozás erősítéséért határokon, óceánokon és szakadékokon átívelő hidat képezve.

A világméretű koncert ötletének a csírája már évekkel ezelőtt megszületett Leslie Mandoki, Greg Lake (Emerson, Lake & Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) fejében, de a különleges koncertet a pandémia hívta végül életre: „Mi zenészek gyakran a szívünkkel gondolkodunk, ezért születhetett meg 2020 elején, a világjárvány okozta kezdeti lezárások kellős közepén a zene összekötő erejébe vetett rendíthetetlen hitünkből a „Music is the greatest unifier – Bridging the gap around the world ötlete.”

Leslie Mandokiról

Az 1953-as születésű, magát a mai napig pesti srácnak valló, 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő világhírű zenész és zenei producer Mándoki László 22 évesen – két művésztársával, Csupó Gáborral és Szűcs Lászlóval – döntött a disszidálás mellett. Egy vasúti alagúton szökött át Nyugatra, mert folyamatosan megtagadták tőle az útlevelet. Pályafutása során olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Lionel Richie, Jennifer Rush, Chaka Khan, Joshua Kadison, vagy Phil Collins. 29 éve alapította világsztárokkal teli formációját, a Mandoki Soulmates-t.

A szerteágazó, több évtizedes zenei munkássággal rendelkező Leslie Mandoki egyaránt volt Angela Merkel német kancellár kampányának zenei igazgatója, Disney-filmek és tévéfilmek zeneszerzője, és egyebek mellett szűkebb pátriájának, Bajorország büszkeségeinek: a Bayer Münchennek és a Volkswagen-Audi konszernnek is zenei vezetője és tanácsadója. Saját bevallása szerint sohasem hajszolta a sikert, ő csak mindig jót szeretett volna alkotni.

Mandoki Soulmates

A zenei rendező, komponista, szövegíró, zenész és énekes csaknem három évtizede alakította meg zenekarát, amelyhez már számos világsztár csatlakozott. A kezdetektől a mai napig tagja Randy Brecker, Ian Anderson (Jethro Tull), Al Di Meola, Mike Stern, Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band), David Clayton-Thomas (Blood Sweat & Tears), Bill Evans (Miles Davis Band), Bobby Kimball (Toto), Peter Maffay, Nick van Eede (Cutting Crew), Jesse Sibenberg (Supertramp) és John Helliwell (Supertramp). A legújabb lemezen a valamivel fiatalabb zenésznemzedékből mások mellett Till Brönnernek, Cory Henrynek, Richard Bonanak, valamint Leslie Mandoki lányának, Julia Mandokinak a játéka is hallható.

Leslie Mandoki a Soulmates-ről

„A közös emberi, erkölcsi és művészi értékrenden, a közönséggel szembeni alázaton alapul a csapat. 29 évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy kizárólag közvetlenül egymással kommunikálunk, a menedzsereket, koncert szervezőket, lemezcégeket és az ügyvédeket

kivesszük az egyenletből. Ilyen kiváló társaságot – akik összesen 35 Grammy-díjat tudnak letenni a keverőpultra – kizárólag így lehet összehozni és együtt tartani. Amikor összejövünk, együtt

lakunk, együtt főzünk, beszélgetünk – sok zenész egy közös fedél alatt. Nem a saját nézőpontunkat akarjuk egymásra erőltetni, inkább a jövőt vitatjuk meg.”

Living in the Gap & Hungarian Pictures – az aranylemez 

Hazai megjelenésétől számítva alig több, mint egy hónap alatt aranyelemez lett a Mandoki Soulmates legújabb duplaalbuma Magyarországon.

A duplaalbum első, Living in the gap címet viselő korongján dalaival az aktuális társadalmi kihívásokra irányítja rá a figyelmet a közel fél évszázada Németországban és az USA-ban élő magyar zenész- producer. A második lemezen Bartók „Magyar képek” művének feldolgozása hangzik el olyan művészek előadásában, mint Bobby Kimball (Toto), Ian Anderson (Jethro Tull), Nick van Eede (Cutting Crew), Jack Bruce (Cream) vagy a fiatalabb korosztályt képviselő Cory Henry.

Az aranylemez line upja és további részletek a duplaalbummal kapcsolatban: https://promo.mandoki-soulmates.com/mandoki-soulmates-promopage-hun/#duplalemez

A Mandoki Soulmates válasza a pandémiára: zene az emberség szolgálatában

A Mandoki Soulmates művészei a világjárvány kitörése óta nem léphettek színpadra, így más platformot kerestek a közönséggel való kapcsolattartásnak. Globális válaszuk a globális válságra az, hogy a Hungarian Pictures koncerten a világ valamennyi tájáról bejelentkező és fellépő zenésszel együtt emelik fel a hangjukat az összetartozás erősítéséért határokon, óceánokon és szakadékokon átívelő hidat képezve.

Leslie Mandoki a globális válsághelyzetről:

„Számunkra, zenészek számára a pandémia de facto egyet jelent a színpadi szerepléstől való eltiltással. Éppen ezért nem szabad a közönség és a köztünk levő közvetlen érzelmi köteléken lazítanunk, hangosabbnak kell lennünk, mint korábban bármikor! A globális kihívásokkal, amelyekkel az emberiségnek az elkövetkező években szembe kell néznie – pandémia, pénzügyi- és gazdasági válságok, migráció és integráció, klímaváltozás – csak akkor tudunk megbirkózni, ha határokon átívelve sikerül a szakadékokat áthidalnunk.”

„A Living in The Gap + Hungarian Pictures című duplaalbumunk óriási listasikeréért és a telt házas koncertjeinken tapasztalt eufórikus hangulatért nagy hálával tartozom a közönségünknek. A koncertturné 2020-as folytatásának előkészületei legjobb úton haladtak, ekkor azonban közbeszólt a pandémia. A világjárvány embert próbáló, vészterhes időszak mindenki számára, de a művészlelkek nem zárhatók karanténba: túl erős bennük a szabadságvágy, a felelősségérzet és a kreativitás. „

Bartók Béla hatása a koncert művészeire és a produkcióra

Bartók számára a kultúrában megmutatkozó sokszínűségnek gazdagító hatása van, hiszen épp a benne rejlő különbözőségből képes erőt meríteni a művészet a még teljesebb kibontakozáshoz. Bartók a Kárpát-medence legkülönbözőbb tájainak hangzásvilágát és hagyományos dallamait ötvözte a darabjaiban, hogy a zene népeket egyesítő erejével felhívja a figyelmet a nemzetiszocializmus sötét árnyként tornyosuló veszedelmére. A zene egyesítő erejének a gondolata ihlette meg Jon Lordot és Greg Laket is.

A Hungarian Pictures progresszív rock-szvittel, amelynek alapját azon bartóki meggyőződés adja, hogy a zene határokon átnyúló összekötő kapocs, jelképesen az egész földkerekségen átívelő hidat építünk. Ahogy a digitalizáció lehetővé teszi, hogy a Soulmates tagjai a földrajzi távolság ellenére együtt zenélhessenek, éppúgy a zene is lehetővé teszi a fejekben levő választóvonalak áthidalását.

Leslie Mandoki a bartóki hatásról:

„Tegyünk róla, hogy eltűnjenek a törésvonalak, építsünk hidakat, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy erősödjön az Észak és a Dél, a Kelet és a Nyugat közötti összetartás. A zene az a közös nyelv, amely összeköt bennünket, legyőzve minden akadályt.

A Hungarian Pictures audiovizuális alkotásunk, amely legújabb duplalemezünk magját és egyben művészi csúcsát is képezi, Bartók Béla szerzeményeire és témáira épülő progresszív rock-szvit, kiegészülve saját dalainkkal. Ennek az ötletnek a megvalósítása gondolati csíraként már évekkel korábban megszületett a fejünkben közös töprengéseink során Greg Lake-el az Emerson Lake & Palmertől, és Jon Lorddal a Deep Purple-től. „

A koncert művészei – zenei értékközösség

A Soulmates zenésztársak eddig összesen 35 Grammy-díjat nyertek el, az eladott hanghordozók száma pedig meghaladja a 350 milliót.

A legendás együttesek frontemberei és zenekarvezetői nem egyszerűen egy zenekart alkotnak, hanem értékközösséget is, amely felelőssége tudatában figyelemfelhívó szándékát is szeretné kifejezni egyúttal.

 

Az online koncert fellépőinek teljes listája:

 • Leslie Mandoki – Lake Starnberg
 • Ian Anderson (Jethro Tull) – Oxford
 • Nick van Eede (Cutting Crew) – London
 • Till Brönner – Berlin
 • Szakcsi Lakatos Béla – Budapest
 • Jane Xie – Shanghai
 • John Helliwell (Supertramp) – Liverpool
 • Steve Bailey – Boston
 • Al Di Meola – New York
 • Peter Maffay – Lake Starnberg
 • Jesse Siebenberg (Supertramp) – San Francisco
 • Cory Henry – Los Angeles
 • Deobrat Mishra – Delhi
 • Mike Stern – New York
 • Margarita – Moscow
 • Randy Brecker – Long Island / New York
 • Bill Evans – Nashville
 • Sirreal – Beijing
 • Richard Bona – Miami
 • Moto Fukushima – Tokyo
A megvalósításról 

„A Starnbergi tó melleti stúdiónkban Los Angeles-i barátommal, Ritchie Blackmore zenekarából ismert Tony Carey-vel és a müncheni Soulmates-zenekarunkkal jöttünk össze. Videón keresztül élő kapcsolásban csatlakoznak a Soulmates zenésztársaink Los Angelesből, New Yorkból, Bostonból, Miamiból, Nashvilleből, Londonból és Berlinből. Ez alkalommal kiegészülünk még tokiói, sanghaji, pekingi, delhi és moszkvai zenészekkel is. Mindnyájan élőben játszottak velünk – például New Yorkban, az 52-ik utcában a saját nappaliban, Dél-Karolina tengerparti strandján, vagy az Észak-

Angliában található saját kastély pincestúdiójában” – mesél a megvalósításról Leslie Mandoki.

Jövőbe tekintés

„Minden válság egyúttal új lehetőségeket is rejt magában. A Covid-19 a „rendszerünkben” immanensen meglévő gyenge pontokra (sérülékenységekre) még jobban rávilágít. Ez a mostani válság a maga paranormális jelenségeivel együtt fokmérője lesz annak, mennyire összetartó a közösségünk.

A zene a leghatékonyabb megelőző védekezés lehet a társadalom szívébe behatolni szándékozó radikális gondolatok terjedése ellen, de egyúttal a demokrácia és a társadalmi szolidaritás ügyét szolgáló védekező mechanizmusnak is tekinthető.

Most lehetőségünk nyílik a társadalompolitikai modellünk javító szándékú kiigazítására azzal a célkitűzéssel, hogy újra az emberek kerüljenek a középpontba, és hogy a másokra való odafigyelés fontosabb legyen a közönynél, az emberségesség az egoista mohóságnál.

Vajon ki más gyújthatna fényt a pandémia-alagút végén, ki más segíthetne a társadalom talpra állításában, ha nem mi zenészek, akik közvetlen kapcsolatban állunk a közönséggel?”

A Mandoki Soulmates tagjai egy nagy zenei családként hirdetik a barátság, az egymásra figyelés és összetartás fontosságát. Az online koncert egyik célkitűzése, hogy az emberek valódi egymásra

figyelése ne csupán egy távoli-utópisztikus cél legyen, hanem realitássá váljon; ez győzheti csak le az egoizmust, a kapzsiságot.

Televíziós felhasználásra

PRESS ECHO

“Olyan világban élünk, amilyenről a Led Zeppelin is énekelt

Leslie Mandoki a Don’t Look Up című filmről”

Zene az emberség szolgálatában – nézze az Origón!

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata, nézd élőben!

Felelősségvállalás

A zene határokon átívelő kapocs, ez a közös nyelv, ami összeköt minket

Bartókot játszik a Mandoki Soulmates

Mandoki online koncertezik

Nagyszabású online koncertet ad Leslie Mandoki és csapata

Világméretű koncertet ad a Mandoki Soulmates a hétvégén

22 világsztár adja elő online koncert keretében Bartók Béla művének modern feldolgozását

Magyar dallamok kötik össze az egész világot

A Magyar képek világkoncertje

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és barátai

Zene az emberiség szolgálatában

Már közel kétszázezren nézték meg Leslie Mandokiék nagyszabású koncertjét

Nagyszabású online koncertet ad a Mandoki Soulmates a hétvégén

Leslie Mandoki a TV2Play-en ad koncertet – Videó

Szombat este 22 világsztár adja elö egy online koncerten Bartók Béla müvének modern feldolgozását 

Földrészeken átívelő garázskoncertet szervezett Mándoki László

Világraszóló koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

Világraszóló koncertet ad hétvégén a Mandoki Soulmates

Már nagyon ki vagyunk éhezve egy ütös bulira: elképesztöen sokan voltak kíváncsiak Mandoki online koncetjére

ZENE AZ EMBERSÉG SZOLGÁLATÁBAN 

TV

Április 17-én a TV2 Play-en!

Mandoki Soulmates online koncert

Világméretü online Koncerttel Jelentkezik Leslie Mandoki és Csapata

Hatalmas online Koncertet ad Leslie Mándoki

Rendhagyó koncertet rendez a Mandoki Soulmates az összetartozás jegyében

Lehetetlennek Hitték Mandoki Ötletét

Mandoki Soulmates online koncert

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre!

Rádió

Leslie Mandoki – Minek nevezzelek podcast 

Őrült kíváncsiak az emberek erre a koncertre

Magyar dallamok kötik össze az egész világot

Statementek, esszék, további szövegek és cikkek

A szabadságra nincs alternatíva – zene az emberségért

Thank you for being in my life and

for allowing me into yours.

Thank you, my Soulmates,

for sharing the vision,

ON, BEHIND and IN FRONT

of our stage.

Our destiny is not foretold—it is ours to choose.

But don´t forget:

Freedom must not to be taken for granted,

so, raise your voices for a better world: “Music is the Greatest Unifier!

 

A szabadságra nincs alternatíva – zene az emberségért

Az egyetlen dolog, aminek egy szabad társadalomban alternatíva nélkülinek kell lennie, az az alternatívákról szóló párbeszéd. Egy művész életének két fontos meghatározója még ezekben az időkben sem zárható karanténba: a kreativitás és a társadalmi felelősség.

 Mi művészek vagyunk a társadalom lelke, és fontos, hogy az ellentmondásos művészi reflexiók a társadalom középpontjába kerüljenek. Humorral, szatírával és iróniával és sok nevetéssel. Ezek azok a dolgok amik a fájdalmat elviselhetővé teszik. Ezek nélkül a megosztottság szakadékja még mélyebb lesz.

Keservesen komoly, amit ez a világjárvány ránk hozott. És igen, mindannyiunknak felelősséget kell vállalni az élet minden területén, legyen szó akár a vakcinák beszerzéséről, akár magukról az oltásokról, akár a kontaktminimalizálásról – mindenkinek meg kell fogalmaznia, hogy mi vezérli ebben az időszakban.

 A művészet azonban szabad és azt csinál amit akar, nekünk kicsordul a művész érzékeny lelke.

Még a legsötétebb középkorban is vékony volt a határvonal az udvari bolond és a művész között. Mások megítélése, sőt, mások elítélése soha nem volt az én világom. Inkább azt kérdeztem magamtól az elmúlt év szenvedései közepette: mit tehetek a közönségünkért, most, amikor nem tudunk színpadra lépni?

Ezért született meg a “We say Thank You”, és ezért született meg az online koncertünk is. Igen, a zene lehet a válasz az észak és dél, kelet és nyugat, város és vidék, valamint a generációk közötti megosztottság leküzdésére. A világjárvány sötét alagútján csak együtt fogunk tudni átjutni. Az alagút végén pedig csak közös erővel tudunk majd fényt gyújtani.

Ősszel túléltem egy covid fertőzést, elég komoly vírusterheléssel. Az én gyógyszerem a betegséggel szemben az öngúny, az önreflexió és a zene volt. Az a gondolat, hogy a közönségünk osztozik a látásmódunkban. Égő vágyam volt, hogy ezt a válságot lehetőségként használjam fel arra, hogy művészként kiálljak a kapzsi önzés társadalmi modelljének átalakítása mellett, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk egy figyelmesebb és emberségesebb világ felé.

Így jött létre a “Zene az emberség szolgálatában”. ​

#WeSayThankYou

JÓTÉKONYSÁGI DALUNK A COVID-19 HŐSEINEK SZÓL

Rock zenével a szabadság és az emberiesség szolgálatában

Mándoki Leslie gondolatai az elmúlt napok eseményeiről

Új napra ébredtünk — és ez a nap olyan kihívásokat hozott, amelyeket talán sokan megjósoltak, de sohasem hittük, hogy bekövetkezhetnek. Ezen kihívásokra adott válaszunk fogja meghatározni, hogy kik is vagyunk valójában. Összefogásért kiált most a művész itt a nyugati világban! Meg kell fognunk egymás kezét és össze kell kapaszkodnunk, hogy mindenféle viszály és széthúzás ellenére egyekké válhassunk. A világjárvány és a megosztottság elleni küzdelem élesen ki fogja rajzolni azokat a vonásokat, amelyek megmutatják, hogy ki hová is tartozik, hogy kinek hol van a szellemi, erkölcsi és etikai hazája. Minket magyarokat a különbözőségünk egysége tesz erőssé és európai példaképpé, hisz népünk évszázadokon át harcban védte Európát és tehetségével, szorgalmával gyarapította Európa közös értékeit.

>> READ MORE

Minden nap újra és újra tanulunk, de sajnos ritkán a szívünkkel. Itt, Németországban, a történelem megtanította nekünk, hogy micsoda tragédia játszódik le akkor, amikor a fajgyűlölet végzetesen megmérgezi a társadalmat és megöli az egykor oly élénk és sokszínű kultúrát és ördögi destruktivitása felmorzsolja a civilizáció legalapvetőbb szabályait. Természetesen még mindig van mit tanulnunk a két világháború tragédiájából. Azonban még manapság is, amikor a legsötétebb borzalmakat idéző szalagcímeket olvasom az amerikai oldalakon, a lelkem mélyén optimista vagyok, mert hiszek a zene mindent egyesítő erejében. De erről majd később…

Ahogy a koronavírus járvány miatti elszigeteltségben ültem az üres hangstúdiómban arra gondoltam, már jóval azelőtt, mielőtt George Floyd meggyilkolása miatt világszerte tüntetések törték ki, hogy a vírus által ránk kényszerített űr teret adhatna egy újfajta gondolkodás és egy új társadalmi látásmód kialakulásának. Újra meg kell fogalmaznunk, hogy mit jelent az a szó, hogy összetartás ahhoz, hogy ismét átélhessük a közösség erejét, az egységben rejlő értéket és a szabadság alapvető jelentőségét.  Most, azt gondolom, mindannyian megértettük, hogy nincs mire és nincs időnk várni.

Most kell, hogy összefogjunk és figyeljünk arra, hogy mindenki úgy érezhesse, hogy meghalljuk a hangjukat. A közbeszédnek most arról kell szólnia, hogy hogyan tudjuk a különböző, akár szélsőséges nézeteket egy platformra hozni, egyrészt azért, hogy tanulhassunk belőlük, másrészt azért is, hogy számon kérhessük azokat.

Itt, Németországban, azt kérdezzük magunktól, hogy miért fogalmazza meg olyan sok ember a félelmét összeesküvés-elméletek formájában. Fontos, hogy figyelmesen meghallgassuk őket annak érdekében, hogy olyan szilárd és megrendíthetetlen ellenérvekkel reagálhassunk ezekre a véleményekre, amelyek tiszteleten és tudáson alapulnak, nem pedig dühön és félelmen. A pluralisztikus, demokratikus és szabad társadalom ellenállóképessége akkor fog megerősödni, ha meg tudunk birkózni a nézetek sokféleségével és nem engedjük, hogy napjaink közösségi médiájának szűrőjén átcsepegtetve, hamis visszhangokkal felerősítve és eltorzítva érkezzenek vissza hozzánk a szavak. Ki kell törnünk a közösségi média algoritmusával képzett információs buborékból, mert ott túl sokszor csak a saját véleményünk visszhangját halljuk.

A koronavírus súlyos válságot generált világszerte és számos megválaszolásra váró kérdést vetett fel. Ha ehhez hozzávesszük az összes többi jelenlegi válságot (a pénzpiaci világválságot, a menekültválságot, a globalizációt, a hamis hírek áradatát, az összeesküvés elméleteket, valamint az aktuális állandósult tüntetéshullámot az USA-ban és világszerte), akkor megkapjuk azt, amit Jean-Paul Sartre egzisztencialista filozófus úgy nevezett, hogy de trop, azaz „túl sok”. Az egyetlen kiút ebből a drámai helyzetből az lehet, ha olyan vezetők mutatnak utat, akik politikai, kulturális és művészi értelemben is megalapozott jövőképpel és kiforrott társadalmi vízióval, az emberiesség etikájával és a jövőt építő filozófiával rendelkeznek. A jó vezetés nem a közvéleménykutatások eredménye alapján születik, hanem belső hangunk és emberi, eszmei elkötelezettségünk nyomán. Nekünk művészeknek is vállvetve kell küzdenünk azért, hogy a válságot a társadalmi egység megteremtésére és a széthúzás leküzdésére használjuk fel.

Külön is felhívással fordulok sikeres és elismert zenésztársaim felé és kérem őket, hogy segítsünk azoknak a művészeknek, akik a puszta túlélésért küzdenek most. A pályájuk elején álló fiatal, innovatív művészeket most különösen sújtja a válság. A zeneipar paradigmaváltása miatt ugyanis minden eddiginél nehezebbé vált betörni a szórakoztatóipar fellegváraiba azoknak a művészeknek, akik nem illeszkednek a jelenleg uralkodó irányzat által diktált kereskedelmi elvárásokhoz. A kultúrának lételeme a sokszínűség és katasztrófa lenne, ha ezt a sokféleséget elsodorná a koronavírus okozta válság és csak a már befutott művészek maradnának porondon. Így nekem és a hozzám hasonlóknak az a kötelessége, hogy felemeljük a szavunkat azon ígéretes fiatal művészek érdekében, akik a jövő társadalmának művészi lendületét és lelki hajtó erejét képviselik.

A Mandoki Soulmates új dupla albuma, amely a Living in the Gap & Hungarian Pictures címet viseli, azért született, hogy megvalósuljon az az álom, ahol a tapasztalt zenei lázadók, akiknek művészi része volt a diktatúra leküzdésében a feltörekvő fiatal tehetségekkel karöltve harcolnak a társadalom egységéért és a széthúzás ellen, Bartók Béla nyomdokában.

Bartók Béla egy ma is követendő eszmét szolgált, amelyet 1931-ben e szavakkal fejezett ki:

„Az én igazi vezéreszmém a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól […] csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás…”

A koronavírus válsága sok fájdalom és küzdelem árán teremtett lehetőséget arra, hogy újraértékelhessük, hogy ki és mi bír valójában rendszerszintű jelentőséggel a társadalomban. A krízis arra is alkalmat adott, hogy új szempontok mentén gondolhassuk végig azt, hogy ki teremt társadalmi többletértéket, összetartóerőt és szolidaritást. Ugyanakkor szigorúan meg kell vizsgálnunk azt is, hogy kik húznak hasznot abból, hogy a társadalom válságban van.

A 2008-as pénzügyi válság után a nyugati társadalmakban nem sikerült megszüntetni a krízis okait. A nyilvánvaló tanulság Frankfurttól New Yorkig süket fülekre talált. Emiatt a gátlástalan pénzügyi spekulánsok szégyentelen módon kárörvendve nyerészkedhetnek a koronavírus okozta válságon és elképesztő hasznot húzhatnak a rövid lejáratú eladásokból Londontól New Yorkig. De tehetünk azért, hogy forduljon a kocka és ne a pénzügyi piacok, a spekulánsok és a börze határozzák meg mindennapi életünk kereteit, hanem olyan alapértékek, mint az összetartozás, az önzetlenség, a munka becsülete és a családszeretet.

Ezekben a zűrzavaros, drámai fordulatokkal teli és gondterhelt időkben különösen ügyelnünk kell arra, hogy tudatosan legyünk jelen a történésekben és az együttérzés győzedelmeskedjen a kapzsiság és a közömbösség felett. Csak együttes erőfeszítéssel lehet megküzdeni ezekkel a kihívásokkal, amelyeket tovább súlyosbít a jelenlegi politikai helyzet Nyugat-Európától Amerikáig. Nem csak el kell képzelnünk, hanem létre is kell hoznunk az emberi méltóság és egyenlőség új világát. Álljunk meg egy percre és gondolkozzunk el azon, hogy mit is akarunk. Vegyünk egy mély levegőt és fogjuk meg egymás kezét az összetartásért!

A zene filozófiája

A zenének újra társadalmilag relevánssá kell válnia, mert a zene hagyomány és jövő egyszerre. Újra együtt kell énekelnünk és játszanunk a megosztottság ellen, az összetartozásért. Ez a mi zenei hitvallásunk és ezt az utat kell járnunk. Mi, zenészek, gyakran a szívünkkel gondolkodunk. Dalaink a zene összekötő erejébe vetett megingathatatlan hitünk által születnek. Változtassuk meg a világot a zenénkkel! A Woodstock nemzedék nyomában járva őrizzük meg idealizmusunkat!

Őszintén hiszem, hogy felül fogunk kerekedni mindenféle válságon és lehetőségünk lesz a közönségünkkel együtt megélni az élet iránti szenvedélyes szeretetünket. Amint azonban évekkel ezelőtt írtam is az Aquarelle című albumon: „már nem vagyok elég fiatal, hogy azt érezzem, hogy én már mindent tudnék.”

>> READ LESS

A MANDOKI SOULMATES-RŐL

EGY EGYEDI SZUPERCSOPORT

A group of musical masterminds and frontmen of bands like:

Jethro Tull, Cream, Toto, Supertramp, Emerson Lake & Palmer, Blood Sweat & Tears,

Manfred Mann´s Earth Band, Cutting Crew, Miles Davis and many more…

Tony Carey, Julia Mandoki, Al di Meola, David Clayton-Thomas, Cory Henry, Bobby Kimball, Chris Thompson, Nick van Eede, Leslie Mandoki, Randy Brecker, John Helliwell, Till Brönner, Bill Evans, Klaus Doldinger

Al di Meola, Grek Lake, Peter Maffay, Bobby Kimball, Chaka Khan, Leslie Mandoki, Jack Bruce, John Helliwell, Chris Thompson, Bill Evans, Randy Brecker, Nick van Eede

 • LESLIE MANDOKI – vocals, drums, percussion & udu
 • BOBBY KIMBALL – vocals
 • CHRIS THOMPSON – vocals
 • IAN ANDERSON – vocals & flute
 • JACK BRUCE – vocals & bass
 • PETER MAFFAY – vocals
 • NICK VAN EEDE – vocals
 • DAVID CLAYTON-THOMAS – vocals
 • JULIA MANDOKI – vocals
 • AL DI MEOLA – guitars
 • MIKE STERN – guitars
 • RANDY BRECKER – trumpet & flügelhorn
 • ADA BRECKER – tenor & soprano saxophone
 • BILL EVANS – tenor & soprano saxophone
 • JOHN HELLIWELL – tenor, soprano, alto saxophone & clarinet
 • TILL BRÖNNER – trumpet
 • CORY HENRY – Hammond, piano & Rhodes
 • SIMON PHILLIPS – drums
 • TONY CAREY – vocals, Hammond & piano
 • JESSE SIEBENBERG – vocals
 • RICHARD BONA – bass & vocals
 • STEVE BAILEY – 6-string fretless bass

SAJTÓVISSZHANG

KÜLFÖLDI SAJTÓVISSZHANG

“Mandoki: Ők az én hőseim!”

“Két munkahelyem van, egyik a stúdió, másik a színpad”

“Dallal mondott köszönetet az egészségügyi dolgozóknak a világsztár”

“Több száz kórházi dolgozónak adott ingyenes koncertet Leslie Mandoki”

“Koncerttel mondott köszönetet”

“Elismerés egészségügyi dolgozóknak”

“Leslie Mandoki Ök az én höseim!

“A díjazottak munkáját Leslie Mandoki koncerttel köszönte meg a rendezvényen”

“Elismerés egészégügyi dolgozóknak”

“Leslie Mandoki a Szent Imre Egyetemi Oktatókorház udvarán adott koncertet az egészségügyben dolgozóknak, amin Müller Cecília is részt vett.”

“Kitüntették az egészségügyi dolgozókat”

“Oltsa be magát mindenki, ezt kéri Leslie Mandoki”

“Mándoki László elárulta, mi hiányzott a nagy nyugati szabadságból fiatal korában”

Üzent a magyaroknak Leslie Mandoki:

Játssz tovább!

“Lionel Richie tanította pelenkázni Leslie Mandokit”

“nincs ezzel másképp Orbán Viktor miniszterelnök sem, aki leginkább a Led Zeppelinért, Ákosért, a Beatricéért és a Piramisért rajongott, legutóbb pedig egy Mandoki-koncerten táncolt önfeledten a”

“Most nem szabad feladnunk”

– üzeni Mandoki a magyaroknak

Játssz tovább! –

a magyaroknak üzent Leslie Mandoki

Leslie Mandoki Hiába regisztráltam, csak októberben oltanak Németországban

Leslie Mandoki Két dolgot nem lehet karanténba zárni, az alkotást és a felelősségvállalást

Leslie Mandoki: Hiába Regisztráltam, októberben oltanak

A világhírű zenész Németországból üzente becsüljük meg, hogy ilyen jól halad az oltás idehaza

“A portál szerint Orbán Viktor leginkább Led Zeppelinért, Ákosért, a Beatricéért és a Piramisért rajongott, de legutóbb egy Mandoki-koncerten vett részt feleségével”

“Leslie Mandoki barátjaként beszélt a peresztrojka 90 éves atyjáról, akire példaképként tekint”

Boldog születésnap 

Nem akárki írt dalt Gorbacsovnak

Leslie Mandoki zenész az új felvilágosodásról

Emberibb jövökép kell

Paletta: Dallal köszönti Mihail Gorbacsovot Leslie Mandoki

“Leslie Mandoki – Én egy magyar srác vagyok”

Leslie Mandoki:

“Verbális leszerelés szükséges”

“Emberibb jövöjép kell”

“Magyarországon is siker lett a Mandoki Soulmates világsztárokat felvonultató albuma”

“Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsov 90. születésnapjára”

“Gorbacsov 90”

“Óriási siker még mindig a top 5-ben a magyar világsztár lemeze”

“Tizennyolc hét után még mindig top 5-ben a Mandoki Soulmates lemeze”

“Wir bräuchten eine neue Aufklärung”

“Mándoki László zenész már korábban aláírta a petíciót”

“Verhängnissvoller Segen”

“Így készült Leslie Mandoki legendás vizuális albuma”

“Így készült a legendás album, ekkor mutatja be Leslie Mandoki”

“Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma”

“Országos tévépremier: A Mándoki Soulmates a TV2 műsorán”

“Országos tévépremier: A Mándoki Soulmates a TV2 műsorán”

“Világsztárokkal zenél Mandoki”

“Világsztárokkal dolgozta fel Bartók remekmüvét Leslie Mandoki”

“Aranylemez lett a Hungarian Pictures”

“Egyedülálló vizuális albumot mutat be Leslie Mandoki”

“Ezt látnod kell! A világsztárok így tisztelegnek a magyar zeneszerző előtt!”

“Már a megjelenés hetében az eladási lista élén nyitott”

“Aranylemez lett Magyarországon Leslie Mandoki albuma”

“Alig több, mint egy hónap alatt aranylemez lett Magyarországon a világhírű magyar zenész, Mándoki László és a Mandoki Soulmates albuma.”

Világsztárokkal dolgozta fel Bartók remekművét Leslie Mandoki

“Világsztárokkal dolgozta fel Bartók remekmüvét Leslie Mandoki”

“Aranylemez lett Leslie Mandoki új albuma”

“Aranylemez lett Magyarországon Leslie Mandoki albuma”

“A művész feladata a hídépítés” – Mándoki László a Mandinernek”

“Aranylemezes lett Mándoki”

“Aranylemez lett Magyarországon Leslie Mandoki albuma”

“Szabadságvágy”

“Leslie Mandoki az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet”

“Leslie Mandoki az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet”

“Leslie Mandoki 1956-ról készített dokumentumfilmet”

“Forradalmi filmet készített Leslie Mandoki”

“Leslie Mandoki dokumentumfilmje a Super TV2 műsorán”

“Leslie Mandoki az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet”

“1956-os filmet készített Mandoki”

“Próféta lett itthon Leslie Mandoki”

“Örtüzeket gyújtottak Székelyföldért”

“Egy este a székelyeknél”

“A székely autonómiáért szólalt fel Leslie Mandoki”

“Egy este a székelyeknél”

“Este a székelyeknél”

“Örtüzek Székelyföldért” 

“Mandoki is a petíció mellett”

Nem akármilyen hazatérés:

listavezető lett itthon Mándoki László és barátai dupla albuma

“Székely petíció”

“Alig több mint egy hónap alatt aranylemez lett”

“Mándoki új albuma máris aranylemez”

“Mándoki László ismét a popzenei listák élén”

“Elsö Helyen Nyitott Leslie Mandoki Albuma” 

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet Leslie Mandoki”

“Leslie Mandoki az 1956-os forradalomról készített dokumentumfilmet”

“Leslie Mandoki új albuma listavezető lett”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Az elsö helyen nyitottak”

“A Sikerlista élén mandoki albuma”

“A dupla lemez korunk aktuális társadalmi problémáival foglalkozik”

“A Sikerlista élén mandoki albuma”

“Sikert hozott Leslie Mandokinak a Bartók-feldolgozás”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Lelki társak – társlelkek”

“Leslie Mandoki: Pesti srác vagyok”

“Leslie Mandoki uzend Ákosnak: ez a véleménye róla – videó”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

Mandoki Soulmates

Öreg lázadók és Bartók dupla albumon

“Világítótorony lenne a gyerekeinek”

“Mándoki László ismét a popzenei listák élén”

“Az Amerikában és Németországban már több mint

frenetikus sikert aratott dupla album Magyarországon forgalmazásának első hetén rögtön a dobogó

tetején nyitott.”

“Leslie Mandoki nagy tisztelöje Ákosnak, aki magyarul fel­énekelte a Tarzan­dalokat”

“Leslie Mandoki: Köszönöm”

“Óriási siker, első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Elsöprő siker: első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma”

“Első helyen nyitott Leslie Mandoki albuma a Mahasz slágerlistáján”

“Máris listavezető Leslie Mandoki új lemeze”

“Leslie Mándoki szerint arra figyel a világ, mi szakít szét. Új lemezével szakadékokat hidal át”

“Leslie Mandoki új dupla lemeze”

Part 1

“Leslie Mandoki új dupla lemeze”

Part 2

Paletta: “Bartók ihlette dupla lemezzel tér vissza Leslie Mandoki”

“MEGÉNEKELTETI a világot Mándoki”

“Megénekelteti a világot járvány idején Mándoki László”

“Lehetőséget is lát a koronavírus-járványban a világhírű magyar zenész.”

“Egyedülálló akciójával egy hatalmas közös éneklésre buzdít, világsztárok társaságában Mándoki László.”

“Bartók ihlette dupla lemezzel tér vissza Leslie Mandoki supergroupja”

“Legújabb albumában zöld témákat feszeget, és köszönet mond a koronavírus-járvány hőseinek is.”

Leslie Mandoki: “45 ev utan visszatalaltam a magyarsagomhoz”

“Mándoki: Napokon át nem aludtam”

“Új Mándoki lemez”

“Itt az ideje továbbadni a fáklyát”

“Napi 20 órát dolgozott a napokban megjelent új dupla albumán Mándoki László”

“Szeptember 14-én jelenik meg Magyarországon Mándoki László legújabb albuma.”

“A dupla album szeptember 14-én jelenik meg Magyarországon.”

“Szeptember 14-én jelenik meg Magyarországon Mándoki László legújabb albuma.”

“Leslie Mándoki tudni se akar a pénzről, és szakadékokat hidal át új lemezével”

„Látszik Európában, hogy melyik nép örökölte a szabadságot, s melyik az, amelyik kiharcolta”

“Az önzőség, egoizmus irányába megyünk, vagy a családot, barátokat, munkát választjuk”

“Bartók ihlette Mandoki lemezét”

“Világsztárokkal zenélt együtt”

“Szeptember közepén jelenik meg a Man Doki Soulmates produkció legújabb albuma”

“Szeptember 14-étől Magyarországon is kapható Mándoki László dupla lemeze”

“Őrültnek hitték, világsiker lett”

“A lelkemben én mindig is egy pesti srác maradtam” – mondja Mándoki László, aki imádja
Budapestet, a Balatont és a magyar lélek ízét.

“Leslie Mándoki: The Philosophy of Music”

“Belenyúlt a politikába Leslie Mandoki – A régi lázadók felelőssége, hogy kialakulhatott a kaszinókapitalizmus”

“Politikus lemezt készítettünk”

“Szeptember közepén Magyarországon is megjelenik Leslie Mandoki világsztárokból álló supergroupja, a Mandoki Soulmates új lemeze”

“Új Mándoki lemez”

“Magyarországra látogatott a világhírű zenész, Leslie Mandoki, aki az elmúlt vészterhes időszakról és zenei projektjeiről is mesélt”

Újratanuljuk a család, a barátság és az összetartás értékeit

Soundtrack für die Strasse

“Ein alter Rebell ganz jung –
das ist das wichtigste Rock-Album des Jahres”

“Integration ist eine Bringschuld”

“Magyarországon is megjelenik a Mandoki Soulmates új lemeze”

“Komolyan gondolom, hogy a jövő zenéjét írom”

“Wir sind besoffen von Frieden, Freiheit und Wohlstand. Aber wir haben es vermasselt!”

“Tonmeister und Taktgeber”

“Ambitionierte Musik zwischen den Welten”

“Der Wunsch gemeinsam zu musizieren, lässt sich nicht in Quarantäne stecken”

“Vollbremsung für neues denken”

“Silberstreifen”

“Damit die Achtsamkeit über die Gier siegt, die Menschlichleit über die Gleichgültigkeit”

“Die gesellschaftliche Vollbremsung schafft Raum für neues Denkes”

“Silberstreifen”

“Mandoki sieht Krise als Chance”

“Rock ´n´ Roll findet in der Küche statt”

“Mandoki hat “Ein Herz für Kinder”

“Konzert gegen Hass in Circus Krone”

Leslie Mandoki bei MDR um 4

Leslie Mandoki im
KÖLN InSight.TV

“Leslie Mandoki dankt mit seinem Song
“Thank you” seinen persönlichen HeldInnen”

Leslie Mandoki bei
NDR

“Leslie Mandokis Corona-Reflektionen”

Leslie Mandoki
Playboy.de

“Thank You!”
Musiker Leslie Mandoki dankt den
Helden der Corona-Zeit

Leslie Mandoki bei
Bild.de

“Sein „Thank You“ an
alle Helden dieser Tage”

Leslie Mandoki bei
Bild.de

“Sein „Thank You“ an
alle Helden dieser Tage”

Leslie Mandoki in
STERN.de

“Wir müssen Gier durch Achtsamkeit ersetzen –
wenn Merz Kanzler wird, haben wir nichts gelernt”

Leslie Mandoki in
Focus Online:

“Die Corona-Krise zeigt, wie wichtig die Berufe sind,
die wir lange nicht wertschätzten”

Leslie Mandoki im Cicero Magazin
für Politische Kultur:

“Wie Leslie Mandoki auf die Pandemie reagiert”

“Die Situation ist ein Charaktertest”

Stars for free – fast / N-TV

“Aus dem Wohnzimmer ins Wohnzimmer”

Leslie Mandoki
im Berliner Sonntagsblatt

“Weltstar Leslie Mandoki warnt Kanzlerin
vor Spekulanten in der Corona-Krise!”

“Musiker vs. Spekulanten”

“We say thank you”:

Sänger Leslie Mandoki dankt den Corona-Helfern

Jazz Rock Supergroup MANDOKI SOULMATES Say “THANK YOU”

To The COVID-19 Helpers With Their New Single!

Fan Lexicon

Leslie Mandoki: Gedanken zur Krisensituation

Loo Mee TV

Leslie Mandoki: Gedanken zur Krisensituation

Genussmänner.de

Gedanken des Musikers Leslie Mandoki

www.m1x.de

Leslie Mandoki: Gedanken zur Krisensituation

Verschwörungstheorien sind nicht die Lösung.

Lasst uns diese Krise als Chance nutzen!

Leslie Mandoki in der BR Abendschau

Leslie Mandoki im
Berliner Sonntagsblatt:

Weltstar Leslie Mandoki über
Krise und Chance in Zeiten von Corona!

#WeSayThankYou in der
Mitteldeutsche Zeitung.

#WeSayThankYou Leslie Mandoki, Klaus Meine und Co. sagen Danke.

Leslie Mandoki bei ARD Brisant

LIVING IN THE GAP + HUNGARIAN PICTURES

ALBUM LINE UP

 • LESLIE MANDOKI – vocals, drums, percussion & udu
 • BOBBY KIMBALL – vocals
 • CHRIS THOMPSON – vocals
 • IAN ANDERSON – vocals & flute
 • JACK BRUCE – vocals & bass
 • PETER MAFFAY – vocals
 • NICK VAN EEDE – vocals
 • DAVID CLAYTON-THOMAS – vocals
 • JULIA MANDOKI – vocals
 • AL DI MEOLA – guitars
 • MIKE STERN – guitars
 • RANDY BRECKER – trumpet & flügelhorn
 • ADA BRECKER – tenor & soprano saxophone
 • BILL EVANS – tenor & soprano saxophone
 • JOHN HELLIWELL – tenor, soprano, alto saxophone & clarinet
 • TILL BRÖNNER – trumpet
 • CORY HENRY – Hammond, piano & Rhodes
 • SIMON PHILLIPS – drums
 • TONY CAREY – vocals, Hammond & piano
 • JESSE SIEBENBERG – vocals
 • RICHARD BONA – bass & vocals
 • STEVE BAILEY – 6-string fretless bass

A MANDOKI SOULMATES „LIVING IN THE GAP + HUNGARIAN PICTURES” LEMEZBEMUTATÓ KONCERTJEI

A ROCKZENE FÉKEZHETETLEN LÁZADÓI

2019 őszén látott Németországban napvilágot a Mandoki Soulmates eddigi tán legnagyratörőbb munkája: egy dupla koncepcióalbum, amely napjaink társadalmának kérdését feszegeti.

2019. október 11-én, 10 évvel ezelőtti stúdiólemezük megjelenése után került a boltokba a Mandoki Soulmates „Living In The Gap + Hungarian Pictures” című dupla koncepciós albuma. Nem sokkal a legutóbbi „Wings of Freedom” címet viselő London – Párizs – Berlin – New York turnéjukról készült DVD 2019. májusi megjelenése után ismét úton a csapat: az ezúttal is legendás nevek fémjelezte együttes Hamburgban, Münchenben, Dortmundban és zárásként, a berlini fal ledőlésének 30. évfordulóját megünnepelendő, Berlinben lépett fel, a hivatalos ünnepségek záró akkordjaként, ezzel is rámutatva, hogy mi magyarok vertük ki az első követ a berlini falból.

A sikertörténet gyökerei egészen 1975-ig nyúlnak vissza, amikor az ifjú jazz-rockzenész Mándoki László a sztálinista diktatúra alatt Magyarországról kalandos úton – egy, a határon átvezető vasúti alagúton keresztül, gyalog – a szabad nyugatra szökött. Élete mottója édesapjától, annak halálos ágyán kapott tanácsa: „Éld az álmaidat, és ne álmodd az életedet”. Az együttesével a fiatalság elnyomó kommunista rezsim elleni küzdelmének hangjául szolgáló Mándokit elkeserítette az ország akkori kulturális életét gúzsba kötő cenzúra – együttesét nem egyszer tiltották le a színpadról. Miután világosan megmondták neki, hogy sosem fog útlevelet qkapni és nem remélhet lemezfelvételi lehetőséget, vágya, hogy művészi vízióját szabadon valósíthassa meg, lassacskán elhatározássá érett benne. A vasfüggöny mögül menekülők németországi befogadó táborába érkezvén arra a kérdésre, hogy milyen tervekkel érkezett az országba, Mándoki azt felelte, hogy zenei példaképeivel – a Creamben játszó Jack Bruce-szal, a Jethro Tull frontemberével, Ian Andersonnal, valamint Al Di Meolával – akar együtt zenélni.

Nem egészen három évtizede Mándoki László – vagy ahogy a világ ismeri Leslie Mandoki – álma végre teljesülhetett: a jazz és rock fent említett ikonjai „Out of Key with the Time” című albumot vették fel közösen. Az azóta eltelt időben Leslie MANDOKI SOULMATES néven futó jazz-rock projektje a zenei világ egyedülálló, ismert együttesek frontembereit tömörítő formációjává nőtte ki magát. A 10 stúdióalbumot jegyző együttesnek számos koncert DVD-je és Blu Ray-lemeze jelent meg. A csapat azonban nem csupán a stúdió falai között volt szorgos: Sanghajtól New Yorkig, São Paulótól Moszkváig, Londontól Párizsig, Detroittól Miamiig, a világ számos koncerttermében kápráztatták el értő közönségüket különleges virtuozitással átszőtt fellépéseikkel. Joggal írta a Süddeutsche Zeitung (az egyik legnagyobb német napilap) Leslie Mandokiról: „rockzenei hősökkel játszik együtt.”

Mandoki művészteret ad annak, hogy ezek a hősök a formáció tagjaiként is önmaguk maradjanak, úgy a színpadon mint a stúdióban – és ezért hálásak is neki: Jack Bruce például egyenesen Duke Ellingtonhoz hasonlította mondván, a dalok megírásakor Leslie is hajszálpontosan tudja, ki mit és hogy fog játszani. Al Di Meola nemes egyszerűséggel „a magyar Quincy Jonesnak” nevezte, Ian Anderson pedig ezt mondta róla: „Ő a konyhafőnök. Ő az agytröszt. A mi dolgunk mindössze annyi, hogy ott legyünk és játsszunk. Kevés világszerte az ennyire jó zenész és zenei rendező egy személyben.”

A Cutting Crew alapító tagja, Nick van Eede a Mandoki együttesét átható, különleges hangulatot emelte ki. „Itt mindenki az öltözőben hagyja a hiúságát. Csupa világsztár és mégis közös öltözőt használunk, és ugyanabból az üvegből isszuk a whiskyt. Sztorizgatunk. Ez a mi világunkban szokatlan.” Hozzátette még: „Leslie képes arra, hogy ekkora nagynevű szupersztárokat egy közös projektbe hívjon, és ők még élvezik is! Nem ismerek még egy embert, aki erre képes lenne.” A gitárvirtuóz Mike Stern szerint: „Leslie fantasztikusan dobol. A zene az nagyon különlegesen egyedi. Nagyon bírom!” Ahogy a soul világának ikonja, Chaka Khan elmondta: „Amire Leslie képes, az varázslat. Nincs még egy ilyen ember. Legendás neveket hoz össze, és eléri, hogy azok együttműködjenek, egymásból és magukból is a legjobbat hozzák ki. Tiszta alkímia. Egyszerűen imádom. Egy jó srác és egy nagyon jó zenész.”

A legtalálóbban tán a legendás Emerson, Lake & Palmerből ismert Greg Lake megállapítása jellemzi a Soulmatest: „Ennél jobb zenét nemigen hallani.”

Leslie-nek azonban mindenek előtt az a cél lebeg a szeme előtt, hogy a Soulmates révén a progresszív jazz-rock visszanyerje társadalompolitikai jelentőségét. „A Mandoki Soulmates nem egy múltat idéző nosztalgikus szupercsapat, hanem egy új, tettre kész rock zenekar vagyunk” – mondja Mandoki. Nos, az együttes új, Living In The Gap + Hungarian Pictures címet viselő albuma esetében ez minden eddiginél világosabban és következetesebben mutatkozik meg. A progresszív rock új, kifinomultan kortárs hangzásáról Mandoki legapróbb részletekre is kiterjedő alapossága mellett az analóg berendezések is gondoskodnak a budapesti születésű zenész starnbergi tó partján lévő stúdiójában, ami egyébként a kontinentális európa egyik legnagyobb zenei stúdiókomplexuma.

Az új, dupla albumon játszó zenészek a progresszív rock és a jazz-rock legendás nevei. Íme pár név ízelítőül: Bobby Kimball (Toto), Chris Thompson (Manfred Mann’s EarthBand), Ian Anderson (Jethro Tull), Jack Bruce (Cream), Nick van Eede (Cutting Crew), Peter Maffay, David Clayton-Thomas (Blood, Sweat & Tears), Tony Carey (Rainbow), John Helliwell és Jesse Siebenberg (Supertramp), Julia Mandoki, Al Di Meola, Mike Stern, Simon Philipps, Randy Brecker, Bill Evans, Till Brönner, Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey és még sokan mások.

A jazz-rock zenei világ elitje – és az album zenei anyaga hűen tükrözi ezt.

Páratlan zenei élményt kínál a világ első számú trombitása, Randy Brecker, az improvizáció szoprán szaxofonon játszó géniusza, Bill Evans, valamint a Supertrampból ismert klarinét és szaxofonzseni, John Helliwell zenei festményei. Olyan gitárfenomének adják nevüket és tudásukat az album sikeréhez, mint Al Di Meola és Mike Stern; a fiatalabb generációt a Hammond orgona ifjú kora ellenére már három Grammyvel elismert virtuóza, Cory Henry és a basszusgitár fenegyereke, a Mandoki barátja, Quincy Jones által ajánlott Richard Bona képviselik, akik virtuóz szólóikkal és lebilincselő játékukkal ejtik bűvöletbe hallgatóságukat. A Nick van Eede (Cutting Crew), Tony Carey (Rainbow) és Leslie lánya, Julia Mandoki által előadott, érzelemdús, megejtő dalok az instrumentális részek tökéletes összekötőjéül szolgálnak. Gyönyörű munka – egyszerűen lélegzetelállító.

Az új dupla album egy döbbenetesen ambiciózus koncepció gyümölcse. Két órányi ízelítő az újraértelmezett zenéből. A dupla album első korongja, a „Living In The Gap” címet viselő CD 10 új, megkerülhetetlenül aktuális szöveggel megírt Soulmates-dalt tartalmaz. A csapat az új fevételek mellett az analóg archívumban keresett régi felvételek felhasználásával állít emléket a formáció elhunyt alapító tagjának, Jack Bruce-nak. Ennek eredményeként Jack énekhangja és bund nélküli basszusgitár-játéka az új album két dalának alapjául is szolgál. Mondhatni, a Soulmates tagjai még egy utolsó alkalommal bemutatják elhunyt zenésztársuk zsenialitását.

A dupla album másik, Hungarian Pictures című lemezén található kompozíciók és dalok 46 perces kiruccanást kínálnak a progresszív rock világába Bartók Béla szerzeményei és témái mentén Leslie Mandoki évekkel ezelőtt, az Emerson Lake & Palmerből ismert basszusgitárossal Greg Lake-kel és a Deep Purple-tag Jon Lorddal vágott neki tinédzserkori zenei álma valóra váltásának. Ezzel az elképzeléssel Mándoki már a hetvenes években is kisérletezett Jam nevű zenekarával.

„Bartók számára a kultúra sokszínűsége a lehetőségek végtelenül gazdag tárházát jelentette, hiszen a művészet ereje legfőképpen e változatosságban rejlik. Bartók a Kárpát-medencében élőknek a tradicionális hangzás- és dallamvilágából vett elemek révén világított rá mindarra, ami összeköti a régió kulturáját magyarságukra emlékeztetve, egyszersmind síkra szállva az akkoriban egyre inkább elharapózó fasizmussal szemben. Ez az összetartozás eszméje ihlette John Lordot, Greg Lake-et és jómagamat” – mondta el Leslie Mandoki.

Ezzel a konvenciókkal szakító anyaggal a Soulmates az amúgy is hírhedten kísérletező kedvű, a nagyra törő koncepciókra és ötletekre egyaránt nyitott progresszív rock új irányának alapjait rakta le.

Leslie Mandoki szeme előtt azonban ennél sokkalta nagyobb cél lebegett az új anyag megalkotásakor. A dupla koncepcióalbum egyfajta állásfoglalás korunk nyugtalanító társadalmi változásait illetően. Ahogy Mandoki fogalmaz: „Napjainkban Nyugat-Európában egyfajta széthúzó gondolkodásmód vezérli az embereket. A társadalom megosztott, a középosztály hanyatlik, a nézőpontok egyensúlyát és a változás konstruktív, demokratikus folyamatait veszélyeztető szélsőséges ideológiák pedig egyre nagyobb teret nyernek. Új albumunk a vitakultúra leépülése elleni kiállás. Uszító hangok mérgezik a különbségeket figyelembe vevő párbeszédet. A neoliberalizmus kaszinókapitalizmusa kapzsi harácsolása hadat üzent a testvéries, figyelmes, gondos keresztény-zsidó kulturára alapuló humánis formának. Zenénk nem egy rövid, társadalompolitikai témájú tweet, hanem egy számos komplex üzenetet közvetítő, teljes oldalas vezércikk. Nem egy röptében összepötyögött SMS, hanem a hallgatóságunknak és a kiapadhatatlan életörömnek papírra, tintával írt zenés szerelmeslevél a művészektől a közönségnek.

A Soulmates egy közös értékeken alapuló zenei közösség. A zenei világ lázadóiként úgy érzik, eljött az ideje, hogy hallassák hangjukat. Mandoki szerint: „mi nem azt mondjuk, hogy teljesen igazunk lenne. Inkább a hamisítatlan, tisztességes őszinteséget hirdetjük, hogy választ kaphassunk korunk kihívásaira. És ezt a szemléletmódot az utánunk jövő generációknak is át kívánjuk adni. Ilyen időket élünk: rengeteg tennivaló akad napjaink „lánglelkű ifjoncai” számára. Manapság Nyugat-Európában az önzőség és a „kaszinókapitalizmus” kapzsisága dívik, amely hasznot húz a társadalmi értékek építésének ellehetetlenítéséből, és amit oly előszeretettel neveznek nyugaton a pénzpiacok liberalizálásának. Ebben a világban a számítógépek által vezérelt dollár billiók fialnak még több pénzt – gyorsabban, mint ahogy az emberi munkaerő valaha is képes lenne. Mindenkinek egyenlő esélyt kellene kapnia, függetlenül attól, hogy milyen társadalmi és gazdasági környezetben született és nőtt fel, milyen társadalmi és kulturális hagyományokat örökölt, de e tekintetben sajnos csúfos kudarcot vallott Nyugat-Európa. Soha nem tapasztalt társadalmi egyenlőtlenségek ásnak mély árkokat a nyugati társadalomban. Az ignorancia helyett a tudatosság kellene, hogy vezéreljen minket. De sajnos ismét az ellenségeskedés tör előtérbe.”

Mándoki ezután azokra a témákra tért ki, amelyekkel a dalok szövegei foglalkoznak: „Napjaink kakofón zajában a társadalom egyre inkább szem elől téveszti az összetartozást, a szolidaritást, pedig ez az összetartozás az alapvető értéke a keresztény-zsidó hagyományokra építő Közép-Európai család központú társadalmi formának. Ha őszinték akarunk lenni, azt kell mondanunk: túlontúl gyakran zárkózunk kozmopolita-urbánus, intellektuális elefántcsonttornyunkba. Hogy ez engem miért aggaszt? Érthető álláspont, hogy jobb békességben tűrni, ha valami nem tetszik, mint fennhangon ágálni ellene. De kötelességünk síkra szállni a hallgatás és a „szemet hunyás” gyakorlata ellen. Ezért oly lényeges a megosztó aspektusok helyett az összetartozásra koncentrálni.

Az „öreg forradalmárok” által a „fiatal és öreg forradalmároknak” írt új albumunk a fiatalon vallott eszmék jelentette felelősségre hívja fel a figyelmet, hogy azok sose veszítsék el jelentőségüket. Mindannyiunknak törekednünk kell rá, hogy békésebb, szabadabb – jobb világot hagyjunk utódainkra.”

Hosszú, súlyos mondatok. Ha azonban valaki az új dupla album mögötti szándékot szeretné megérteni, sokszor el kell őket olvasnia. És sokszor kell a két korong tucatnyi dalát végighallgatnia.

Annyit ígérhetünk: örömét leli majd benne.

A dalszövegek mögött

Megosztott társadalomban élünk. Egy olyan társadalomban, amelyben az emberek algoritmusok által szűrt buborékokban élnek, ahol kizárólag a saját, vagy az övékhez hasonló vélemények visszhangja veszik körül őket. Manapság, például a zenét illetően, egy algoritmus a korábbi hallgatási és vásárlási szokások alapján dönti el, melyik zene felel meg ízlésemnek.

>> READ MORE

Az új koncepciós duplalemez, a „Living in the Gap és Hungarian Pictures” pont erről a társadalompolitikai jelenségről szól, arról, hogy társadalmunk megoszlott a véleménybuborékok és visszhangkamrák véleménypusztítása miatt.

Az összetartásért és a széthúzás ellen szóljon a dal.

Ez egyfajta mentális vérfertőzés: homogenizáció az eszmék nemzetközi porondján a dialektika és az individuális társadalmi továbbfejlődés helyett. Ennek a sokféleségnek jelen kell lennie a társadalmi-politikai vitákban. Ezzel veszi fel a harcot a progresszív rock tartalma és virtuóz formája. Egy pluralista társadalomban képesnek kell lennünk arra, hogy toleráljuk az új és a mainstreamtől eltérő utakat, és mérsékelt, differenciált módon tükrözzük a különböző véleményeket. A nyilvános diszkurzus azonban manipulálható, amikor a tudás- és kompetencia-alapú vitákat buborékok és visszhangkamrák pusztítják el, és a szélsőségességek támogatottsága sok helyen hisztériát idéz elő a világban. A történelem megtanította nekünk, hogy nem engedhetjük meg „az intolerancia toleranciáját”.

„Egy szakadékban élünk, egy nagy szakadékban amit most át kell hidalnunk. Hír- és véleménybuborékokban, visszhangkamrákban.”

Kell az “öreg lázadók” a “Woodstock-i gyermekei”. Itt arról a szabadságvágyról kell énekelni amit a pesti srácok 56-os és 89-es harca testesített meg. Erről az erkölcsi tartásról szól itt a zene.

“Régi lázadók vagyunk új álommal, vagy új lázadók régi álmokkal?”

Ki kell állnunk a békés, szabad világért, és át kell adnunk a fáklyát a következő generációnak! Sok a tennivaló marad a „Fiatalabb lázadók” számára.

„Now young rebels shall rule the world to steer us away from what we have burned“

„We´ve smoked the twine and chopped up a line. And you pay the dues, you´ll pay the fine. We did the crime. But you will do the time“.

A fajgyűlölet, az antiszemitizmus és a korlátlan kapzsi egoizmus fokozza Frankfurttól New Yorkig a társadalom egyensúlytalanságát. Erről szól a “Too Much Pride ” is. Esélyünk volt arra, hogy egy ember-, család- és munkaközpontú humánus piacgazdaságot építsünk világszerte. Ehelyett manapság az egoizmus és a kapzsi kaszinókapitalizmus jelenlegi állapotát tapasztaljuk, amely még a társadalmi hozzáadott érték megsemmisítéséből is profitot generál.

A véleménybuborékok és visszhangkamrák hazugságai új vélt valóságot teremtenek, így az élet egy vásári cirkusszá válik az olcsó közhelyek miatt.

Értékkánonunk elismeri azt is, hogy az emberi méltóság sérthetetlen, és, hogy a szólás és a vélemény szabadságát tiszteletben kell tartani és meg kell védeni. Az egyenlő jogok mindenki számára azt jelentik, hogy nem tolerálhatjuk az intoleranciát.

A globalizált világban egyre inkább megkérdőjelezik a haza, a kultúra és a gyökerek meghatározását: „Where we belong”. Erről írtam a dalt. A haza, a szeretet és a gyökerek vonzatáról.

A buborékok és a visszhangkamrák révén egyre inkább elveszítjük a társadalmi összetartás egységét. Különösen most a művészeket, de újságírókat is arra hívunk fel, hogy hidakat építsenek mindenütt, ahol repedések jelentkeznek.

A tinédzser álmok a valódi álmok, mert a napi korlátok figyelembevétele nélkül épülnek.

De mi történik azokkal az álmokkal, amik az évek múlásával jönnek és miként kezdjük felvállalni a felelősséget, amikor a pragmatizmus és a napi felelősség diktálja gondolkodásunkat?

A „Wake Up” egy ébresztés, amely sürget minket, energikusan emlékeztetnünk kell magunkat a lángoló szívű Petőfi Sándor vagy Ady Endre verseire, amikor még szabadon álmodhattuk a szabadságról és a békéről alkotott vágyainkat. Ezzel a lelki töltettel és Bartók Béla szellemiségével át fogjuk hidalni a szakadékokat Kelet és Nyugat, Észak és Dél, falu és város, idősebb és fiatalabb között.

>> READ LESS

SOULMATES ABOUT SOULMATES

Az alkotás filozófiája

John Helliwell (SUPERTRAMP)

This whole thing, his whole story, which he tells through his music, is about him escaping oppression and standing up for freedom. Especially with the new album – in a world of fake news, this is real.

Leslie is the captain of the ship, the ship of the soulmates that ploughs its way across humanity – and he knows where to steer. It´s nice to relax under the umbrella of Leslie. He´s like a big umbrella getting everyone inside. I quite like that. And by the way, I’m proud to call him my old friend, too.

Bobby Kimball (TOTO)

Leslie is one of my best friends, who introduced me to some of the finest musicians on this planet. And I love’em all, and I love him. It’s good musicianship here.  I think categorically it’s a class of its own. Every one of the characters gets to shine. He has people around him that love him and he has assembled musicians around him that love him very much!  The songs on this CD are the best they’ve ever done… really knockin’ me out. I think these guys are some of the most incredible writers. Not only were the songs fun to sing, but the quality of the arrangements and musicianship were at a premium level of excellence.

>> READ MORE

Nick van Eede (CUTTING CREW)

Leslie has this ability to get together big names and they love it, they want to do it and it works. It doesn´t seem to be any egos going on. Big stars and it´s just everybody is sharing the dressing room and the whisky, the stories. And that´s unusual. So, hats off to Leslie! I don´t know anybody else in the world that can pull this off.

This new album hurts. There are so many tricky melodies, it´s sensational. Great playing and I´m happy to be on this record. I hope I can step up and match the Cory´s and the Randy´s. It´s a journey and it ends up in this enormous track at the end.

It´s everything that in the 80´s was trashed and canned. You know, the “concept album”, “Double-album” for Christs sake!

Ian Anderson (JETHRO TULL)

Leslie is the master chef in the kitchen, mixing all these exotic spices and mystical musical influences together. He is a great musician and it’s very rare that you get good musicians and good record producers in the same person. The performance is what Leslie is looking for.  

He is the mastermind, we just turn up to work.

It’s probably the only time that I ever sung anybody else’s lyrics. Lyrically it’s very personal to Leslie. We have to try to get into the mind of Leslie to understand his background and where he comes from. And sing those songs for Leslie.

Mike Stern

Very inspiring and the music is beautiful. He’s got tunes that reach a lot of people. He knows how to do that and the way he does it is really cool. And he plays beautiful drums, he plays his ass off, so it´s a ball, I dig it.”

Bill Evans

Leslie pushes the boundaries of pop music and it’s nice to be a part of a project that has such great feel to it, with musicians who take it to the highest level.

Cory Henry

I am very honoured to be part of this legendary collective. To me as the youngest in Leslie’s iconic band, it was a great musical enrichment to play with this world-class cast under his direction.

Leslie is just a cool cat and he attracts cool cats and that´s an amazing thing to say, because there´s not a lot of cool people, especially not on that level. They’re all stars, like real all-stars, tons of records sold, Grammys and awards – accomplished, I should say.  

We all come together for this common cause and we have deeper level of understanding through the music.

I just like the fact, that we are playing good music.

This music of the new album with all these changes, amazing, it just got me back into thinking about the side of classical music that I do love and to that interleading approach to my organ playing.

Till Brönner

Leslie Mandoki is not only a musician and a producer, but he is all in one. With a holistic approach, he creates things on a very high level. He must be described as a passionate music maniac, which is something I can strongly relate to, like many other great artists for whom music is the most important thing in life.  I know and adore Leslie as a musician and I am very proud that we are connected this way.

We just played on stage for 4 hours with the “who is who” of the rock and jazz scene. Those are the last decades, the important music decades of handmade live music. Music, that was created by people, who really dedicate their whole live to music or possibly to an instrument or their voice. So, try to find a band, where you can ask the sax-player, how it was to play with Miles Davis. And Randy Brecker, he used to be my teacher. And Cory Henry has also received a few Grammys.

Randy Brecker

We all look to Leslie, but since everyone is a leader, everyone understands the mechanics of the show, this extravagance. That’s also what makes this project that interesting is the fact that everyone is a bandleader and has their own vision of music so to speak.

We’re all kind of come together and we follow Leslie’s lead. He knows what he wants to hear and we all kind of work around what he says and it’s very interesting to see how all these great musicians bend together and play together.

Greg Lake (EMERSON, LAKE & PALMER)

I like Leslie, we are friends, but I also enjoy playing with the great quality musicians. We almost don’t need to speak. Because we speak through the music and I think, that is the beauty of it. There is a lot of love in the room – that is what you feel right here. It´s a wonderful feeling. It´s more like a family.  All of a sudden it happens that something turns out with so much power and feeling that it communicates with people. That is just the way of our music, that is played by one of the best bands you will ever hear.”

Al Di Meola

Working with Leslie is really a pleasure. To keep the balance was really Leslie’s job. That’s a great testament to his ability to produce, you know. Great producers pull people together, and he has done that. It takes his persistence as a producer because he’s kind of like that Hungarian Quincy Jones, where he puts us. He consistently makes it happen. And that’s a special talent that he possesses.

Bartók was one of the ones that was very avantgarde in the way that he wrote and very, very advanced. So, this is kind of a tribute record based on his concept. So, this new album is a unique project also in that sense.

Peter Maffay

Leslie coaches his projects very well, and it is an outstanding quality. The segment Leslie fills with his team is definitely not occupied by anyone, in any way, shape, or form. In this area, he is the king. I consider Leslie to be one of the pioneers in the music business. I admire his flexibility and his creativity, bringing people together, people of very different kinds of music, and melting them together, so what comes out is a very homogeneous and exciting project.

Of course, I absolutely love it because here are some honorable gentlemen involved, that I have a lot of respect for as a musician.

Jack Bruce (CREAM)

Leslie is a very warm person, but I think his great talent is the vision that he has when he’s writing the songs, coming up with the ideas. He actually can hear, who’s gonna be doing what, how it’s going to be realized – who’s actually gonna be doing it. That’s a great talent to have. The one who comes to mind, the greatest person who had that kind of talent was Duke Ellington, that I can think of.  What I additionally have with Leslie, is the discipline to be myself and that really helps. Every time we get together it’s something new, something original, something very warm and something that we enjoy very much.”

Chris Thompson (MANFRED MANN’S EARTH BAND)

It’s special in that way, that it’s like nothing else, I guess. We have a great time. I’ve been playing with the band for a long time, they’re good old friends.

Steve Bailey

It’s a great group and when I look at the signs on the walls I see a lot of my heroes, besides Anthony Jackson, Victor Bailey was actively involved and you see the Breckers and you see Bill Evans and Cory and you know the list goes on and on. And then you get into people like Phil Collins and Chaka Khan. You know the music, the level of professionality of everybody involved, the level of the recording facilities and then of course there is Leslie. So, by finding the right people and putting them together he makes it one of those rare things.

Regarding the new album, I am only five minutes into it and it’s using all the skills I have. It’s using all of my horsepower, like all of my skills have come into play here.

Richard Bona

Leslie is just an amazing not only composer, he’s an amazing all-around musician. All this arranging and producing. He’s got big ears, that’s how I say. And he has that need to bring different worlds, different places together. And Leslie got all that. I love his energy. Coming where he came from is just an amazing story. That’s what makes him being the person he is. To bring all those things together, it’s not just about being that human being that’s got like a wider vision of the whole world. So, I’ve got tremendous respect and a lot of love for Leslie. I love this guy.

This album is not just traditional Béla Bartók. Leslie is taking it to another level now.

When another good musician takes another good musician’s material and work on that, something good will come out of it. And that’s what is happening now, at our new album.

Jesse Siebenberg (SUPERTRAMP)

It’s an honor to be asked to participate in this project, and a pleasure to work with these great people and artists. A feather in the cap.

Tony Carey

This is a very ambitious project, with some of the best musicians in the world giving amazing performances, with topnotch production! I’m impressed, and I don’t say that very often.

So: well done, kids!

David Clayton-Thomas

From the first album it was apparent that these guys are operating on a very high level…production… musicianship…compositions…all world class. I was immediately attracted to the melodies, Leslie’s compositions are pure, elegant and memorable, just a joy to sing. What I enjoy most is the meaningfulness, politically, socially and otherwise – of the Mandoki lyrics. These are really gifted guys and the finest musicians on the planet perform with them. It’s really an honor to record in such fine company.

Anthony Jackson

I love not only the music they make, but also the way they make it. It’s good to be a part of it and it’s like a family, where good music is what’s important, and it’s good music here. It is also very rare that I can work with a producer who really pushes it to the limit, wanting to create exceptionally good music. Leslie is one of those fortunate combinations that the English call “muso” producer. So, it’s gratifying to work for a producer like Leslie.”

Victor Bailey

I love the groove and the feel of the songs. They are great guys, there is always some really good music. In this particular time, it’s rare to get actually real musicians together and really play, it’s not all machines and programs.

Michael Brecker

We enjoy Leslie’s writing and his conception. We enjoy working with him and try to bring our musical sensibilities to it.  It’s really good music, brilliant writing. I especially like the sophisticated harmony structure and also his highly intellectual, poetical lyrics.

Chaka Khan

Leslie and myself, we have the same musical DNA and together we can make the best. I’m so happy about this close friendship and the musical, creative collaboration. He’s a true Soulbrother. He is a great human being and that helps to make a great musician. Someone who is very sensitive. He has some kind of magic going on with him. He´s very unique. He can bring people together and pull the best out of people and get everyone to work together. He is like an alchemist. And I love him very much.

Nik Kershaw

Leslie is a one-off, he really is! He’s got incredible energy for music. I mean, he roams the world, looking for musicians to get his projects and he really cares about detail and getting things right. And that’s kind of a rare thing nowadays, I think.”

Midge Ure

Leslie is one of these guys, who is connected to just about every musician we know, and he manages to pull together a really unique set of musicians. There is no doubt that what Leslie tries to put across is about tolerance in an intolerant world. I think we all strive to send that message out there. And Leslie seems to pull together people who think along the same lines, as I am. So, it’s not just a musical thing, it’s an ethos.

David Garrett

Leslie is a great musician. It is a joyful privilege to get to work with him. To me personally, he is somebody, that has achieved something really big and impressive in the last 35 years. He fled his homeland, came to Germany and kind of realized the “American Dream” there, but also internationally because he worked with world renowned musicians. It is truly a “big thing” that he has developed over the last years. To me, he is one of the greats and I’m happy to call him my friend.

Udo Lindenberg

He had to flee, it was tough over there. Risking his life, he came to Munich, where we met shortly after his arrival and we all thought: lucky we have him. He’s an excellent musician.
Everything he does also with the Soulmates, where I frequently join them on stage. It’s quite impressive what kind of international stars he assembles. It is amazing how he brings together such an outstanding collection of the world’s best musicians.  Leslie, cool that we have you, no panic and how grateful we are that you managed to get through this tunnel back in the days. It was a wonderful friendship from the beginning and a great artistic collaboration, which continues till today.

Phil Collins

We understood each other perfectly with Leslie. He is also a drummer like me. As a fellow drummer, he knows the importance of the rhythm of the thing. He understands what it like is to be a producer and an artist. He was very supportive. He’s a good man.

Lionel Richie

We are here in the studio with Leslie, who is an incredible producer, writer. Leslie came to me with this fabulous idea and our collaboration came out very good. Good quality! I love it. We’ll be back!

>> READ LESS

Kérdések és válaszok

Az új, dupla album dalszövegei politikai témájúak, társadalomkritikai indíttatásúak. Mi ennek az oka?

Olyan időket élünk, amelyben a pártpolitikán felülemelkedő párbeszéd helyét a különböző nézőpontokból megfogalmazott narratívák, a felelősség etikája helyét pedig az ideológiák veszik át. Mindannyian érezzük, hogy valami végzetesen félresiklott. Magyarázatot és válaszokat keresünk korunk kérdéseire, és szilárd, megbízható kapaszkodókra vágyunk. Amint a magunkfajta városi entellektüelek kilépnek biztonságos elefántcsonttornyaik kényelméből, megértik – megértjük –, miért nyer egyre nagyobb teret a szélsőségesség a nemzeti összetartás helyett.

Egy társadalom csak akkor tud haladni, ha olyanok vezetik, akik hajlandóak vitatkozni, képesek a párbeszédre. A múltban sok dologról hitték, hogy nincs alternatívája, holott lett volna. A politikai párbeszéd helyreállításának szükségessége azonban valóban ilyen: egyszerűen nincs más választásunk. Ezért boncolgatja ez az egyetlen témával foglalkozó dupla album a művészek azon morális kötelességét, hogy igenis, tüskék legyenek a társadalom körme alatt.

Mi a Young Rebels (Ifjú forradalmárok) című dal üzenete?

30 éve, amikor ledőlt a berlini fal és lebontottuk a vasfüggönyt, úgy éreztük, végre ránk mosolygott fentről a szerencse. Lehetőségünk támadt végre, hogy ökológiai felelősségre épülő szociális piacgazdaságot hozzunk létre, amely fókuszában az ember áll, és amely a közöny helyett a tudatos odafigyelést, a neoliberális kapzsiság helyett pedig a humanitást tűzi zászlójára.
Talán ma már tartunk ott, hogy fel merjük tenni magunknak a kérdést: hogyan juthattunk el oda, hogy a pénz gyorsabban termel még több pénzt, mint az emberi munkaerő? Napjaink Nyugat-Európai közvélemény-kutatási eredmények diktálta politikája sem a jövővel sem a jövő generációinak sorsával nem foglalkozik. Csak rövid távon gondolkodnak és cselekszenek, és folyamatosan mélyítik a világ társadalmi megosztottságát. Ki kell állnunk egy békésebb és szabadabb világért, tovább kell adnunk a stafétabotot a következő generációnak: az „ifjú forradalmároknak”. Nekik kell most mindazt helyrehozniuk, amivel a mi generációnk nem foglalkozott.

Mi szülte a Hungarian Pictures ötletét? Mi Bartók jelentősége ma? Mi köti össze a dupla album két korongja, a Living In The Gap és a Hungarian Pictures anyagát? Mitől lesz ez két külön album helyett egy dupla album?

A Hungarian Pictures ötlete akkor merült fel, mikor egyszer Greg Lake-kel és Jon Lorddal beszélgettünk. A „50 Years of Rock” (A rock 50 éve) című tévéműsor próbája alatt beszélgettünk Bartók zenéjének értelmezéséről és a szerző új dolgok felfedezése és a különféle zenei műfajok közötti kapcsolatok megteremtése iránti csillapíthatatlan vágyáról. Bartók a kulturális sokszínűséget hatalmas kincsnek tekintette, mert nézete szerint pont a sokszínűséget okozó különbségek hajták előre a művészet fejlődését.
A Kárpát-medence népeinek tradicionális hangzás- és dallamvilágából vett elemek révén világított rá mindarra, ami összeköti a régió népeit, egyszersmind síkra szállva az akkoriban egyre inkább elharapózó nacionalizmus ellen. Ez az összetartozás eszméje ihlette John Lordot, Greg Lake-et és jómagamat.
Minden művész annak a kihangsúlyozására törekszik, ami összeköt, ami közös. Greg, Jon és jómagam közös álma volt, hogy Bartók Béla zenéjét felhasználhassuk munkánk során – így született meg a Hungarian Pictures zenei koncepciója. Sajnos, már sem Greg, sem Jon nincs életben… de én ígéretet tettem nekik arra, hogy valóra váltom e közös álmunkat. Bartók zenéjén keresztül akartuk képviselni a népek közötti testvériség eszméjét. Manapság a közbeszédet a megosztottság uralja, és a mi feladatunk megteremteni az egységet, és utat mutatni hozzá a világnak. Tavaly a lányommal, Juliával írtunk három dalt, amelyek mintegy kapocsként szolgálnak a két album között. A dupla album két közösen értelmezendő, egymással szerves kapcsolatban álló album együttese, amely a Living In The Gap című számmal kezdődik, a The Torch című számmal végződik, és összesen két órányi zenei élményt kínál.

Mi motiválja 30 év után is a világsztárokból és kiváló művészekből álló Soulmates együttest?

A Soulmates egy közös értékeken alapuló zenei közösség. Zenei forradalmárokként szükségét érezzük annak, hogy hallassuk a hangunkat. Szabad, független gondolkodóként kötelességünk, hogy manapság, amikor igen egyszerű elérni, hogy az embert olyan steril környezet vegye körül, amiben csak a sajátjával megegyező tények és vélemények jutnak el hozzá, kimondjuk, mit gondolunk arról, amerre a világ ma tart – akár a stúdió mikrofonján keresztül, akár a színpadról, élőben… különösen azért, mert a mi generációnk hibája, hogy a világ ma ott tart, ahol. A Soulmates formáció tagjaiként teljes szívünkkel képviseljük a 80-as évek szellemiségét, és hiszünk a szabadság és az egyén kiteljesítésének eszméjében. Mindannyian a szerencse fiai vagyunk, az élet napos oldala jutott nekünk. A Soulmates egyfajta csatorna, amelyen keresztül e szerencséből egy kicsit visszacsöpögtethetünk a világnak. Szeretnénk a zenét a saját helyére visszavezetni, hogy ismét az idealizmus, a lázadás, a megfeleléskényszer elleni küzdelem fóruma legyen.

Hogyan sikerült ekkora sztárokat egy csapatba összefogni?

29 évvel ezelőtt megállapodtunk abban, hogy kizárólag közvetlenül egymással kommunikálunk, a menedzsereket, koncert szervezőket, lemezcégeket és az ügyvédeket kivesszük az egyenletből. Ilyen kiváló társaságot – akik összesen 35 Grammy-díjat tudnak letenni a keverőpultra – kizárólag így lehet összehozni és együtt tartani. Amikor összejövünk, együtt lakunk, együtt főzünk, beszélgetünk – sok zenész egy közös fedél alatt. Nem a saját nézőpontunkat akarjuk egymásra erőltetni, inkább a jövőt vitatjuk meg.

VISUAL ALBUM "HUNGARIAN PICTURES"

MUSIC VIDEOS & RADIO SINGLES

Longing for Freedom

Soulmates weekly – part 13 – Version 2

SOULMATES WEEKLY VIDEO BLOG

SAJTÓFOTÓK

TELJES FELBONTÁSÚ FÁJLOK A KÉPRE KATTINTVA ÉRHETŐK EL

SAJTÓVISSZHANG

Bild

… új albumával és Soulmates nevű együttesével… Mandoki tökéleteset alakított…

 

Focus

… az öreg forradalmár megfiatalodott – és megírta az év legjelentősebb rockalbumát…

 

SUPERillu

… a világ legjobb együttese…

Gala

… friss hangzás, ütős szöveg… a komfortzónán kívül… a dalszövegek aktuális témákat boncolgatnak: a társadalmi igazságtalanságot, a környezet kiszolgáltatottságát… Leslie Mandoki hidakat emel… és élhetőbb hellyé akarja varázsolni a világot.

>> READ MORE

Kulturnews

… hídépítés… a csupa sztárokkal teletűzdelt zenei projekt élén egy jobb világért száll síkra…

Berliner Morgenpost

… a Soulmates a zene új szintjére lépett – a csúcsminőségű muzsika örömódája…

Passauer Neue Presse

… Leslie Mandoki több mint 35 éve Németország egyik legsikeresebb zenei producere… új dupla albuma a Soulmates eddigi tán legmerészebb munkája…

Handelsblatt

… zeneszerző és karmester… október végétől koncertturnén a Soulmates együttessel. Tucatnál is több sztárzenész élén a színpadon….

Der Spiegel

Végre ismét valódi zenét hallhatunk és érezhetünk! Hamisítatlan, érzelemteli, őszinte!

A jazz-rock album receptje: 100% lélek, 1000% kivételes tudású zenészek.

Bild am Sonntag

Európában páratlan zenei összefogás.

Mitteldeutsche Zeitung

… Leslie Mandoki zeneszerző-producer és Soulmates nevű szuperformációja új dupla-albuma politikai állásfoglalás…

 

Mittelbayerische Zeitung

… sztárok nagyot durranó együttműködése…

Der Tagesspiegel

… a Soulmates élén Leslie Mandoki nem csupán a progresszív jazz-rockot kívánja Csipkerózsika-álmából felébreszteni – azon témákat is górcső alá veszi, amelyek napjaink társadalmát rombolják…

 

Bild am Sonntag

… A rocktörténelem óriásait gyűjtötte maga köré legújabb, dupla albuma elkészítéséhez… Leslie Mandoki ismét a címlapokon…

 

DPA – Európa legnagyobb távirati sajtóügynöksége

… Leslie Mandoki ismét összehívta Soulmates nevű zenekarát. A tucatnyi legendás zenész együttműködésének gyümölcse egy zenei anyagában döbbenetes gazdagságú dupla album.

 

T-Online

… Leslie Mandoki nem csupán producerként dolgozik együtt a világsztárokkal… együttessé kovácsolta őket: Ez a Mandoki Soulmates… az alapító zeneszerző-producer új dalainak gerincét és szívét politikai üzenete adja…

Playboy

… Leslie Mandoki új albuma egy hangjegyekből formált felkiáltójel…

Bunte

… a zenész-sztárproducer aggódik bolygónk sorsa miatt… és arra szólítja fel az emberiséget, hogy gondoljuk újra a dolgokat… amihez ő maga mutat példát…

Tonart

… erőteljes üzenetek…

Münchener Merkur

… egy zenei kiáltvány…

Süddeutsche Zeitung

… Mándoki az ezerhangú zene embere…

 

N-TV

… nem kertel. Ami a szívén, az a száján. Arról énekel, amit fontosnak tart kimondani, és vállalja a véleményét.

Süddeutsche Zeitung

Zenei hősökkel játszik együtt
Leslie Mandokit a világ legsikeresebb zenei producerei között tartják számon.
Ki másnak lenne esélye a rock és jazz 18 világsztárját a München melletti Tutzingba csábítani, és a legtöbbet kihozni belőlük?
… Olyan zene ez, amely mögül kihallatszik az értelem, az intelligencia – és mindenekelőtt a szív.

 

FOCUS

Lelki testvérek
A legnagyratörőbb rock-kísérlet.

 Leslie Mandoki: Dalok a szabadságért

BUNTE

Az ő hívó szavára senki nem mond nemet
…a zene legfényesebb csillagainak lélegzetelállító gyülekezete…

MANDOKI a szabadságharcos
A szenvedélyes emberekben van valami csodálatra méltó. Leslie Mandoki, az ízig-vérig zenész is közéjük tartozik.

TZ München

A projektben részt vevő zenészek nevéhez annyi Grammy, arany- és platinalemez kötődik, amennyivel egy múzeumot meg lehetne tölteni.

És ezek a világsztárok egyetlen ember, Leslie Mandoki hívására gyűltek össze.

A zene szárnyain repülve nincsenek számára határok.

 

Handelsblatt

Idealisták gyülekezete. Világsztárok gyűjtőhelye.

 

Freundin

Az ő hívó szavára senki nem mond nemet
Tucatnyi elismerés ide, platinalemezek sora oda, egyetlen hívó szó elég: ha Leslie Mandoki hívja, mindenki megy…

B.Z. am Sonntag

Az arany- és platinalemezek garmadával büszkélkedő világsztárokból álló szupercsapat együtt több mint 350 millió lemezt adott el, és 35 Grammy-díjat nyert.

 

Playboy

A köztársaság karnagya

 

GALA

„A zenénkkel hidat szeretnénk építeni. Dalaink kézzel írt szerelmes levelek a közönségünknek.” Nem írhatta volna gyönyörűbbre, és nem szólhatna szebben…

Fachblatt – Das Musikmagazin

Mandoki olyan lemezzel ajándékozta meg a világot, amely minden technikai és egyéb kisszerű kritikán felülemelkedik… szinte lélegzetelállító.

 

Billboard

A koncert zeneileg garantáltan ámulatba ejti a közönséget. A Grammy-nyertes jazz- és rockzenészekből verbuvált formáció rendkívül gazdag és összetett zenei hangzásvilágú és hangszerelésű kompozíciók sorával ajándékozza meg a világot.

>> READ LESS

KAPCSOLAT

Social Network & Streaming

Wings of Freedom - BluRay

Paris - London - Berlin - Budapest - New York

Rock zenével a szabadság és az emberiesség szolgálatában

Mándoki Leslie gondolatai az elmúlt napok eseményeiről

Új napra ébredtünk — és ez a nap olyan kihívásokat hozott, amelyeket talán sokan megjósoltak, de sohasem hittük, hogy bekövetkezhetnek. Ezen kihívásokra adott válaszunk fogja meghatározni, hogy kik is vagyunk valójában. Összefogásért kiált most a művész itt a nyugati világban! Meg kell fognunk egymás kezét és össze kell kapaszkodnunk, hogy mindenféle viszály és széthúzás ellenére egyekké válhassunk. A világjárvány és a megosztottság elleni küzdelem élesen ki fogja rajzolni azokat a vonásokat, amelyek megmutatják, hogy ki hová is tartozik, hogy kinek hol van a szellemi, erkölcsi és etikai hazája. Minket magyarokat a különbözőségünk egysége tesz erőssé és európai példaképpé, hisz népünk évszázadokon át harcban védte Európát és tehetségével, szorgalmával gyarapította Európa közös értékeit.

>> READ MORE

Minden nap újra és újra tanulunk, de sajnos ritkán a szívünkkel. Itt, Németországban, a történelem megtanította nekünk, hogy micsoda tragédia játszódik le akkor, amikor a fajgyűlölet végzetesen megmérgezi a társadalmat és megöli az egykor oly élénk és sokszínű kultúrát és ördögi destruktivitása felmorzsolja a civilizáció legalapvetőbb szabályait. Természetesen még mindig van mit tanulnunk a két világháború tragédiájából. Azonban még manapság is, amikor a legsötétebb borzalmakat idéző szalagcímeket olvasom az amerikai oldalakon, a lelkem mélyén optimista vagyok, mert hiszek a zene mindent egyesítő erejében. De erről majd később…

Ahogy a koronavírus járvány miatti elszigeteltségben ültem az üres hangstúdiómban arra gondoltam, már jóval azelőtt, mielőtt George Floyd meggyilkolása miatt világszerte tüntetések törték ki, hogy a vírus által ránk kényszerített űr teret adhatna egy újfajta gondolkodás és egy új társadalmi látásmód kialakulásának. Újra meg kell fogalmaznunk, hogy mit jelent az a szó, hogy összetartás ahhoz, hogy ismét átélhessük a közösség erejét, az egységben rejlő értéket és a szabadság alapvető jelentőségét.  Most, azt gondolom, mindannyian megértettük, hogy nincs mire és nincs időnk várni.

Most kell, hogy összefogjunk és figyeljünk arra, hogy mindenki úgy érezhesse, hogy meghalljuk a hangjukat. A közbeszédnek most arról kell szólnia, hogy hogyan tudjuk a különböző, akár szélsőséges nézeteket egy platformra hozni, egyrészt azért, hogy tanulhassunk belőlük, másrészt azért is, hogy számon kérhessük azokat.

Itt, Németországban, azt kérdezzük magunktól, hogy miért fogalmazza meg olyan sok ember a félelmét összeesküvés-elméletek formájában. Fontos, hogy figyelmesen meghallgassuk őket annak érdekében, hogy olyan szilárd és megrendíthetetlen ellenérvekkel reagálhassunk ezekre a véleményekre, amelyek tiszteleten és tudáson alapulnak, nem pedig dühön és félelmen. A pluralisztikus, demokratikus és szabad társadalom ellenállóképessége akkor fog megerősödni, ha meg tudunk birkózni a nézetek sokféleségével és nem engedjük, hogy napjaink közösségi médiájának szűrőjén átcsepegtetve, hamis visszhangokkal felerősítve és eltorzítva érkezzenek vissza hozzánk a szavak. Ki kell törnünk a közösségi média algoritmusával képzett információs buborékból, mert ott túl sokszor csak a saját véleményünk visszhangját halljuk.

A koronavírus súlyos válságot generált világszerte és számos megválaszolásra váró kérdést vetett fel. Ha ehhez hozzávesszük az összes többi jelenlegi válságot (a pénzpiaci világválságot, a menekültválságot, a globalizációt, a hamis hírek áradatát, az összeesküvés elméleteket, valamint az aktuális állandósult tüntetéshullámot az USA-ban és világszerte), akkor megkapjuk azt, amit Jean-Paul Sartre egzisztencialista filozófus úgy nevezett, hogy de trop, azaz „túl sok”. Az egyetlen kiút ebből a drámai helyzetből az lehet, ha olyan vezetők mutatnak utat, akik politikai, kulturális és művészi értelemben is megalapozott jövőképpel és kiforrott társadalmi vízióval, az emberiesség etikájával és a jövőt építő filozófiával rendelkeznek. A jó vezetés nem a közvéleménykutatások eredménye alapján születik, hanem belső hangunk és emberi, eszmei elkötelezettségünk nyomán. Nekünk művészeknek is vállvetve kell küzdenünk azért, hogy a válságot a társadalmi egység megteremtésére és a széthúzás leküzdésére használjuk fel.

Külön is felhívással fordulok sikeres és elismert zenésztársaim felé és kérem őket, hogy segítsünk azoknak a művészeknek, akik a puszta túlélésért küzdenek most. A pályájuk elején álló fiatal, innovatív művészeket most különösen sújtja a válság. A zeneipar paradigmaváltása miatt ugyanis minden eddiginél nehezebbé vált betörni a szórakoztatóipar fellegváraiba azoknak a művészeknek, akik nem illeszkednek a jelenleg uralkodó irányzat által diktált kereskedelmi elvárásokhoz. A kultúrának lételeme a sokszínűség és katasztrófa lenne, ha ezt a sokféleséget elsodorná a koronavírus okozta válság és csak a már befutott művészek maradnának porondon. Így nekem és a hozzám hasonlóknak az a kötelessége, hogy felemeljük a szavunkat azon ígéretes fiatal művészek érdekében, akik a jövő társadalmának művészi lendületét és lelki hajtó erejét képviselik.

A Mandoki Soulmates új dupla albuma, amely a Living in the Gap & Hungarian Pictures címet viseli, azért született, hogy megvalósuljon az az álom, ahol a tapasztalt zenei lázadók, akiknek művészi része volt a diktatúra leküzdésében a feltörekvő fiatal tehetségekkel karöltve harcolnak a társadalom egységéért és a széthúzás ellen, Bartók Béla nyomdokában.

Bartók Béla egy ma is követendő eszmét szolgált, amelyet 1931-ben e szavakkal fejezett ki:

„Az én igazi vezéreszmém a népek testvérré válásának eszméje, a testvérré válásé minden háborúság és minden viszály ellenére. Ezt az eszmét igyekszem – amennyire erőmtől telik – szolgálni zenémben; ezért nem vonom ki magam semmiféle hatás alól […] csak tiszta, friss és egészséges legyen az a forrás…”

A koronavírus válsága sok fájdalom és küzdelem árán teremtett lehetőséget arra, hogy újraértékelhessük, hogy ki és mi bír valójában rendszerszintű jelentőséggel a társadalomban. A krízis arra is alkalmat adott, hogy új szempontok mentén gondolhassuk végig azt, hogy ki teremt társadalmi többletértéket, összetartóerőt és szolidaritást. Ugyanakkor szigorúan meg kell vizsgálnunk azt is, hogy kik húznak hasznot abból, hogy a társadalom válságban van.

A 2008-as pénzügyi válság után a nyugati társadalmakban nem sikerült megszüntetni a krízis okait. A nyilvánvaló tanulság Frankfurttól New Yorkig süket fülekre talált. Emiatt a gátlástalan pénzügyi spekulánsok szégyentelen módon kárörvendve nyerészkedhetnek a koronavírus okozta válságon és elképesztő hasznot húzhatnak a rövid lejáratú eladásokból Londontól New Yorkig. De tehetünk azért, hogy forduljon a kocka és ne a pénzügyi piacok, a spekulánsok és a börze határozzák meg mindennapi életünk kereteit, hanem olyan alapértékek, mint az összetartozás, az önzetlenség, a munka becsülete és a családszeretet.

Ezekben a zűrzavaros, drámai fordulatokkal teli és gondterhelt időkben különösen ügyelnünk kell arra, hogy tudatosan legyünk jelen a történésekben és az együttérzés győzedelmeskedjen a kapzsiság és a közömbösség felett. Csak együttes erőfeszítéssel lehet megküzdeni ezekkel a kihívásokkal, amelyeket tovább súlyosbít a jelenlegi politikai helyzet Nyugat-Európától Amerikáig. Nem csak el kell képzelnünk, hanem létre is kell hoznunk az emberi méltóság és egyenlőség új világát. Álljunk meg egy percre és gondolkozzunk el azon, hogy mit is akarunk. Vegyünk egy mély levegőt és fogjuk meg egymás kezét az összetartásért!

A zene filozófiája

A zenének újra társadalmilag relevánssá kell válnia, mert a zene hagyomány és jövő egyszerre. Újra együtt kell énekelnünk és játszanunk a megosztottság ellen, az összetartozásért. Ez a mi zenei hitvallásunk és ezt az utat kell járnunk. Mi, zenészek, gyakran a szívünkkel gondolkodunk. Dalaink a zene összekötő erejébe vetett megingathatatlan hitünk által születnek. Változtassuk meg a világot a zenénkkel! A Woodstock nemzedék nyomában járva őrizzük meg idealizmusunkat!

Őszintén hiszem, hogy felül fogunk kerekedni mindenféle válságon és lehetőségünk lesz a közönségünkkel együtt megélni az élet iránti szenvedélyes szeretetünket. Amint azonban évekkel ezelőtt írtam is az Aquarelle című albumon: „már nem vagyok elég fiatal, hogy azt érezzem, hogy én már mindent tudnék.”

>> READ LESS